Skoči do osrednje vsebine

Poslovila se je vodja mariborske Kible Aleksandra Kostič (1966–2022)

Poslovila se je vodja in predsednica mariborskega Kulturno izobraževalnega društva Kibla Aleksandra Kostič, sicer ugledna umetnostna zgodovinarka, kuratorka in likovna kritičarka.
Portret Aleksandre Kostič na modrem ozadju

Aleksandra Kostič (1966–2022) | Avtor: Damjan Švarc

Aleksandra Kostič je leta 1996 skupaj s Petrom Tomažem Dobrila ustanovila Multimedijski center KiberSRCeLab – Kibla (MMC Kibla), ki od leta 1999 deluje kot Kulturno izobraževalno društvo Kibla. "Bila je soustanoviteljica Kible in gonilo vsega, kar je ta ustanova dosegla in spremenila na področju sodobne umetnosti," so zapisali v časniku Večer.

Tri leta po ustanovitvi MMC Kible, leta 1999, je ustanovila galerijo KiBela in kasneje vzpostavila še razstavišči Kibla Portal in artKIT. Kibla Portal sodi med največja slovenska razstavišča, z domišljenim in raznovrstnim razstavnim program, ki sega od klasičnih likovnih del do aktualnih visokotehnoloških projektov.

V obdobju med letoma 1995 in 1997 je bila selektorica in kuratorka Mednarodnega festivala računalniških umetnosti (MFRU) ter v letih 2009 in 2015 sourednica in avtorica besedil zbirk TOX in Folia. V zadnjem desetletju je zasnovala Mrežo centrov raziskovalne umetnosti in kulture (RUK), vzpostavila KIBLA2LAB ter vse do zadnjega vodila mrežo RUK/Kibla.

Na svoji bogati in raznoliki ustvarjalni poti je med drugim vzpostavila in vodila tudi celostne zasnove večletnih mednarodnih projektov, kot so Hallerstein (2008–2009), Mehki nadzor (Soft Control; 2012–2015) in Tvegaj spremembo (Risk Change; 2016–2020).

Prispevek Aleksandre Kostič je obsežen, inovativen in sodoben; skupaj s sodelavci je marsikje opravila pionirsko delo v prisvajanju sodobnih umetniških praks in uveljavljanju njihove percepcije v širši javnosti. Zavedala se je, da nastaja umetnost v prostoru in času in je zaradi subtilnosti umetnika tudi najbolj neposreden odraz družbe.