Skoči do osrednje vsebine

Na srečanju držav članic MED-9 o okrepljenem delovanju skupine znotraj EU

Državni sekretar mag. Marko Štucin se je v Madridu udeležil srečanja ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve držav članic neformalne skupine MED-9. Udeleženci so obravnavali sredozemske in aktualne evropske vsebine v luči vrha MED-9, ki ga bo septembra 2022 gostila Španija.

Pripravljalno srečanje je odprl španski minister za zunanje zadeve Joze Manuel Albarez, ki je pozdravil novi članici. Poudaril je, kako pomemben je pričujoči format za prenašanje skupnih sporočil preostalim članicam EU, saj države EUMED9 predstavljajo kar 45 odstotkov prebivalstva EU.

Državni sekretar mag. Štucin je sodeloval v plenarnih razpravah, na katerih so ministri in državni sekretarji obravnavali izkušnje in aktualna vprašanja, vezana na pandemijo covida-19, vojno v Ukrajini, podnebne spremembe, energetsko in prehransko varnost, migracije in širitveni proces Unije. Strinjali so se, da mora EU kot globalna sila proaktivno reševati vprašanja njene ranljivosti in odvisnosti ter oblikovati robustno in odpornejše gospodarstvo, ki bo zadovoljilo potrebe  državljanov. V razpravah so ministri in državni sekretarji posebno pozornost namenili tudi partnerskemu sodelovanju skupine z državami južne soseščine.

V razpravi o pripravah na vrh MED-9 so ministri in državni sekretarji izmenjali mnenja o možnostih okrepljenega delovanja skupine, predvsem o povečanju njenega vpliva znotraj EU. Neformalno skupino sredozemskih članic EU od leta 2021 sestavlja 9 držav, in sicer Španija, Ciper, Francija, Italija, Malta, Portugalska, Grčija, Hrvaška in Slovenija.

Septembra 2022 bo vrh skupine MED-9 gostila Španija v Alicanteju.