Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s slovenskimi skupnostmi na Zahodnem Balkanu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes prek video povezave sestal s predstavniki slovenskih skupnosti na Zahodnem Balkanu. Svoje aktivnosti in izzive, s katerimi se soočajo, so predstavili slovenski predstavniki iz Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Severne Makedonije in Srbije.
Minister med video konferenco. Govori. Pred ekranom.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je uvodoma izpostavil, da po številnih pogovorih, ki jih je v zadnjem mesecu opravil v živo in po spletu, opaža izjemno prizadevnost in aktivno delo Slovencev zunaj matične domovine. Dejal je, da je skupna nit pogovorov ohranjanje slovenskega jezika ter prizadevanje za večje vključevanje mladih. Kot vse sogovornike po svetu doslej, je prisotne tudi danes povabil k aktivni vključitvi v projekt Evropske prestolnice kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici, predvsem na njegovi promociji in sooblikovanju programa. Že danes je zbrane povabil na največje srečanje Slovenk in Slovencev iz zamejstva in sveta, ki se bo čez tri leta odvilo v mesecu juliju prav v okviru tega projekta. To pa ne bo le priložnost za kulturno udejstvovanje temveč tudi povezovanje na področju gospodarstva, s poudarkom na turizmu, je povedal minister.

Minister je izrazil željo, da se srečanja, kot je bilo današnje, odvijajo tudi v prihodnje, da so redna ter vsebinsko bogata in tematsko zastavljena. Ob koncu sestanka je minister izrazil hvaležnost in dejal »moj poklon in hvaležnost gresta tudi vsem veleposlanikom in konzulom, ki pripomorete k delovanju slovenskih organizacij, najbolj in predvsem vam, drage Slovenke in Slovenci, ki ste srce slovenstva na našem področju.«

Uvodoma so zbrane nagovorili tudi veleposlaniki RS v Beogradu Damjan Bergant, v Sarajevu Damijan Sedar, v Podgorici Gregor Presker ter predstavnica iz slovenskega veleposlaništva v Skopju, in na kratko orisali stvarnost Slovencev, ki živijo in delujejo v teh državah. V nadaljevanju so svoje delovanje in aktivnosti predstavili tudi prisotni predstavniki slovenskih društev in organizacij. Prisotni so pozdravili današnje spoznavno virtualno srečanje z ministrom Arčonom in se strinjali, da bi s tovrstnim delom nadaljevali tudi v prihodnje.