Skoči do osrednje vsebine

20 novih etilometrov za večjo varnost v cestnem prometu in red ter mir na javnih mestih

Merjenje množine alkohola v izdihanem zraku voznikov predstavlja eno najbolj kritičnih oziroma iz vidika sodstva odločilnih meritev na področju zakonskega meroslovja. Na podlagi rezultatov meritve se namreč odloča o vpeljavi postopkov zoper voznike.
Na mizi je postavljenih 20 etilometrov, pri čemer se jih v celoti vidi 6 in se kažejo kot ekrani.
1 / 3

Posledice teh meritev so lahko zelo hude za udeležence v prometu. Te posledice so lahko velike globe, izguba pravice do vozniškega dovoljenja in vse do kazenske odgovornosti, ki lahko v določenih primerih pomenijo dolgoletne zaporne kazni. Zato je pomembno, da se množina alkohola v izdihanem zraku pravilno izmeri.

Zakonska merila, ki omogočajo korektne meritve alkohola v izdihanem zraku, so etilometri, medtem, ko so indikatorji alkohola (tudi alkoskopi ali alkotesti) sredstva za hitro ugotavljanje prisotnosti alkohola v izdihanem zraku. Etilometri, poleg merjenja koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi omogočajo, da se rezultati meritev lahko z gotovostjo uporabijo v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi. Bistvena prednost etilometrov v primerjavi z merjenjem koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi je, da imajo uradne osebe rezultat na voljo takoj - tudi na terenu. Slednje omogoča takojšnje ukrepanje proti vozniku, kar merjenje koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi ne omogoča.

Na Uradu Republike Slovenije za meroslovje smo v zadnjih dveh letih odobrili za uporabo dva nova tipa etilometrov, ki jih odlikuje izvedba ter merjenje koncentracije alkohola v izdihanem zraku na dveh neodvisnih senzorjih. To v praksi pomeni, da etilometer na dveh vzorcih izvede po dve neodvisni meritvi koncentracije alkohola in na koncu dobimo en zelo natančen ter zanesljiv rezultat.

Etilometri imajo funkcije preverjanja pravilnosti delovanja naprave pred in po meritvi. Pri vsakem vzorcu omogočajo izris krivulje za boljšo predstavo koncentracije alkohola skozi celotno  meritev ter imajo funkcijo zaznave "ustnega alkohola". Vsi ti varnostni mehanizmi služijo dodatni točnosti in zagotavljanju korektnosti meritev ter preprečujejo znan problem  indikatorjev alkohola. Indikatorji alkohola namreč nimajo možnosti ugotavljanja t.i. ustnega alkohola, zato lahko pri meritvah prihaja do neverjetno velikih vrednosti v škodo voznikov.

V mesecu juniju smo izvedli overitev prvih dvajsetih novih etilometrov za bodoče potrebe policije. S to pridobitvijo se bo policija pridružila vojaški prometni policiji, ki že nekaj časa uporablja etilometre nove generacije.