Skoči do osrednje vsebine

Minister sprejel štipendiste Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejel štipendiste Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki v teh tednih v Sloveniji nabirajo nova znanja, izkušnje, ob tem pa raziskujejo in spoznavajo domovino svojih prednikov.
Minister z udeleženci sprejema, za njimi slovenska in evropska zastava.

Minister z udeleženci sprejema. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je po današnjem srečanju izrazil,  kako zelo pomembno in dragoceno je, da se mladim nameni ustrezna pozornost, in zagotovil, da bo urad tudi v prihodnje podpiral tovrstne izmenjave in delovanje te in podobnih fundacij. Minister si želi, da se prepoznavnost fundacije in tovrstne izmenjave čimbolj širijo med Slovenci po svetu, saj mladi poleg znanj in veščin krepijo pomemben stik s svojimi koreninami.

Štipendisti so ministru v sproščenem in prijetnem pogovoru predstavili svoje vtise in izkušnje. Poudarili so velik pomen tovrstnih izmenjav, ne le zaradi širjenja poklicnih in študijskih znanj in veščin, marveč tudi zaradi krepitve stika s svojimi koreninami. Obisk Slovenije so nekateri izkoristil tudi za tkanje in navezavo stikov s svojimi slovenskimi sorodniki, kot tudi za spoznavanje krajev svojih prednikov. Takšna povezovanja so nadvse dobrodošla in zanimiva, saj prinašajo v slovenski znanstveni prostor nove pristope in drugačne poglede, so izpostavili danes tudi mentorji. Današnjega sprejema pri ministru Arčonu se je udeležilo sedem štipendistov iz Združenih držav Amerike, Argentine in Avstralije, mentorji ASEF, sodelavci ter drugi aktivni člani fundacije.

V letu 2022 je bilo v okviru štipendijskega programa ASEF izbranih 11 izjemnih mladih posameznikov slovenskih korenin, ki živijo v tujini, da obiščejo Slovenijo. Temu lahko dodamo še enega štipendista, ki raziskovalnega obiska lani ni mogel izvesti zaradi Covid razmer. Sedem štipendistov je trenutno v Sloveniji, dva štipendista še prideta julija in dva konec leta, ena štipendistka (iz Kanade) pa bo obisk najverjetneje izvedla v začetku naslednjega leta.

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je bila ustanovljena 23. februarja 2014 v San Franciscu. Prizadeva si za »kroženje možganov« med Slovenijo in tujino. Vključuje mrežo več kot 50 slovenskih profesorjev, ki delujejo na več kot 45 univerzah po svetu in pokriva vse znanstvene vede. Dejavni so v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Veliki Britaniji, Avstriji, na Novi Zelandiji in Danskem. S štipendijami za potomce slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo v Slovenijo na 10-tedenski raziskovalni obisk ali na obisk podjetja dajejo priložnost, ki jim omogoča, da napredujejo v kariernem smislu in osebno rastejo ter ob tem spoznavajo domovino svojih prednikov in vzpostavijo nove povezave, ki se ohranijo ter nadaljujejo tudi po izvedenem obisku.