Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec: V gasilstvu ni individualizma

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes na slovesnosti nagovoril gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stražišče, ki letos praznuje 120-letnico delovanja. Slovesnosti, pred katero je bila gasilska parada, se je udeležil tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Minister Marjan Šarec je na slovesnosti ob 120. obletnici PGD Stražišče uvodoma izpostavil pomen srečevanja gasilk in gasilcev ter prebivalcev širšega okoliša, kar zadnji dve leti ni bilo mogoče. Ker je tudi sam tesno povezan z gasilstvom, je obrambni minister posebej izpostavil srčnost, voljo in predanost pomagati sočloveku kot temelju gasilstva. Kot je dejal Marjan Šarec, "danes, ko je čas individualizma, ki ni naklonjen sodelovanju, smo prav gasilci tisti, ki temu kljubujemo na vso moč. Dokler bo slovensko gasilstvo, individualizem ne bo prevladal nad pomočjo sočloveku, nad tovarištvom do sočloveka in nad reševanjem premoženja in življenj." Opozoril je na bogato tradicijo in izjemen razvoj PGD Stražišče, pri tem pa dejal, da nikoli ne bomo vedeli imen vseh, ki so si prizadevali za razvoj stražiškega gasilstva. 

Obrambni minister je izpostavil pomen dobre opremljenosti in spomnil, da še ni tako dolgo nazaj, ko so gasili v aluminijastih čeladah in gumijastih škornjih. Z razvojem zlasti po osamosvojitvi je danes opremljenost bistveno boljša. To po oceni ministra velja tudi za področji gasilskih taktik in strategije, saj se je tudi izobraževanje, z njim pa usposobljenost gasilcev, izjemno razvilo. "Slovenski poklicni in prostovoljni gasilec sta danes usposobljena, motivirana in vedno pripravljena priskočiti na pomoč," je nadaljeval minister in ob tem opozoril na spreminjanje narave nesreč, v katerih posredujejo gasilci. 

V nadaljevanju je minister Marjan Šarec izpostavil tudi pomen podmladka za razvoj gasilstva, kot tudi izjemno podporno vlogo družin gasilcev pri opravljanju njihovega dela. V PGD Stražišče so na vse te elemente izjemno pozorni, zato se jim, je sklenil minister, za prihodnost ni treba bati.

PGD Stražišče je društvo 1. kategorije,  ustanovljeno avgusta 1902, ko je bilo v njem  20 delavnih in 25 podpornih članov. Društvo se je zlasti v drugi polovici svojega delovanja močno razvijalo.  Ob 110. obletnici je dobilo nov sodoben gasilski dom, med pomembnejše investicije v zadnjih letih pa sodijo nakup nove motorne brizgalne FOX 3 Rosenbauer, pridobitev vozila GVV 1 Iveco ter novega vozila GVM Volkswagen za prevoz moštva. Danes je PGD Stražišče eno izmed šestnajstih prostovoljnih gasilskih društev, ki sestavljajo Gasilsko zvezo Mestne občine Kranj.

Minister stoji za govornico. Pred njim sta zastavi Slovenije in EU

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes na slovesnosti nagovoril gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stražišče, ki letos praznuje 120-letnico delovanja | Avtor: Nika Vrhovnik

1 / 3