Skoči do osrednje vsebine

Odločitve 7. redne seje vlade s področja Ministrstva za okolje in prostor

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vlada Republike Slovenije je na 7. redni seji sprejela tri točke s področja Ministrstva za okolje in prostor.

Sklep o določitvi deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč

Vlada je sprejela Sklep o določitvi deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč pri izvajalcih javne službe zbiranja in upravljavcih pokopališč za obdobje do 30. junija 2023.

Deleži prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč pri izvajalcih javne službe zbiranja in upravljavcih pokopališč za obdobje do 30. junija 2023, so za družbo:

  • PRONS, d. o. o. - 47,46 %,
  • SVEKO, d. o. o. - 29,28 %,
  • ZEOS, d. o. o. - 9,22 %,
  • INTERSEROH, d. o. o. - 14,04 %.

Odločba o izboru koncesionarja za Majdičev Log

Vlada je izdala odločbo s katero se koncesija za rabo vode za odvzem naplavin na območju reke Save – prodni zadrževalnik Majdičev Log podeli družbi Gorenjska gradbena družba, d. d.,  Kranj.

Koncesija se je podelila na podlagi javnega razpisa. Strokovna komisija je po pregledu prijav ugotovila, da izbrani koncesionar izpolnjuje predpisane pogoje za podelitev koncesije in je glede na postavljena merila najugodnejši. Koncesija za odvzem naplavin se podeli za tri leta, koncesijsko obdobje pa začne teči z dnem sklenitve koncesijske pogodbe, s katero koncedent in koncesionar podrobneje uredita medsebojna razmerja.

Stališče Republike Slovenije o sporočanju okoljskih podatkov industrijskih obratov in vzpostavitvi portala industrijskih emisij

Vlada je sprejela stališče Republike Slovenije k zadevi Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o sporočanju okoljskih podatkov industrijskih obratov in vzpostavitvi portala industrijskih emisij  (8121/22).

Republika Slovenija pozdravlja podan predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o poročanju o okoljskih podatkih iz industrijskih naprav in vzpostavitvi portala o industrijskih emisijah (Predlog uredbe), s katerim se pomembno nadgrajuje temelje, ki so bili postavljeni z uredbo Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 166/2006 z dne 18. januarja 2006 o Evropskem registru izpustov in prenosov onesnaževal.  S predlogom uredbe se bo izboljšala dodana vrednost in dostop javnosti do več in visoko kakovostnih podatkov o izpustih iz industrijskih aktivnosti.

Glede poročanja  okoljskih podatkov iz industrijskih naprav Slovenija meni,  da bi bilo za uspešno implementacijo, tako za države, kot tudi za upravljavce industrijskih naprav, treba zagotoviti več časa.