Skoči do osrednje vsebine

Jubiljeno 50. zasedanje Sveta Združenih narodov za človekove pravice v znamenju pravic žensk in deklic

Na 50. zasedanju Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki je potekalo med 13. junijem in 8. julijem 2022, so razpravo, kot je običajno za junij, posvetili pravicam žensk in deklic ter vprašanju diskriminacije na podlagi spola, spolne usmerjenosti in spolne identitete. V luči izredno zaskrbljujoče situacije žensk in deklic v Afganistanu je Evropska unija v času zasedanja zahtevala tudi nujno razpravo na to temo.
udeleženka razprave

Dvorana XX. Palače narodov med 50. zasedanjem Sveta OZN za človekove pravice | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija je na zasedanju aktivno nastopila proti diskriminaciji na podlagi spola, spolne usmerjenosti, spolne identitete in starosti. Posebej se je angažirala tudi na področju otrokovih pravic, še posebej pravic deklic. Delegacija je pozorno spremljala in sodelovala na razpravah o povezavi med človekovimi pravicami in podnebnimi spremembami. Prav tako se je angažirala v razpravi z visoko komisarko za človekove pravice Michelle Bachelet, ki z letošnjim poletjem zaključuje svoj mandat. V razpravah z visoko komisarko je Slovenija izrazila skrb nad stanjem človekovih pravic na območjih pod rusko okupacijo v Ukrajini. Vse izjave Slovenije na zasedanju so javno dostopne.

Na predlog Evropske unije je Svet Združenih narodov za človekove pravice podaljšal mandat posebne poročevalke za stanje človekovih pravic v Belorusiji in Eritreji. Slovenija je vlagateljice podprla tudi pri obnovi mandata posebne poročevalke proti nasilju nad ženskami in deklicami ter mandata neodvisnega izvedenca za spolno usmerjenost in spolno identiteto.

Slovenija pozdravlja in podpira delo posebnih poročevalcev in delovnih skupin s področja človekovih pravic. Učinkovito delovanje in odločno ravnanje Sveta, ki je osrednje telo Organizacije združenih narodov s področja človekovih pravic, in njegovih subsidiarnih teles, je ključno za zagotavljanje konstruktivne obravnave tega pomembnega elementa mednarodne varnosti in stabilnosti