Skoči do osrednje vsebine

Finančno nadomestilo zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi za primarno kmetijsko proizvodnjo

Finančno nadomestilo se dodeli v skladu s Sporočilom Komisije Začasni okvir za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini (UL C št. 131, z dne 24. 3. 2022, str. 1).
Upravičenci bodo pomoč na podlagi informativnih odločb, ki jih bodo prejeli najkasneje do 30. 9. 2022.

Namen ukrepa

Finančno nadomestilo zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi za primarno kmetijsko proizvodnjo.

Finančno nadomestilo se dodeli v skladu s Sporočilom Komisije Začasni okvir za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini.

Upravičenci

Upravičenec do finančnega nadomestila je nosilec kmetijskega gospodarstva, ki je nekrivdno zašlo v težak finančni položaj zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala.

In izpolnjuje naslednje pogoje iz odloka:

  • Je v letu 2022 oddal zbirno vlogo, v skladu s predpisom, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike za leto 2022.
  • V zbirni vlogi ima prijavljena zemljišča dejanske rabe grafične enote rabe zemljišča kmetijskega gospodarstva v skladu s predpisom, ki ureja register kmetijskih gospodarstev.
  • Za nakazilo dodeljenih sredstev ima odprt transakcijski račun v skladu s 35. členom Zakona o kmetijstvu.
  • Na dan uveljavitve odloka ima poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 evrov.
  • V primeru, da  uveljavlja zemljišča dejanske rabe površine trajnega travnika, mora imeti na teh zemljiščih obtežbo najmanj 0,9 glave velike živine na hektar na dan 1. februarja 2022.

Finančna pomoč:

V obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe:

  • Na hektar: trajnega travnika, travinja z razpršenimi neupravičenimi značilnostmi, ekstenzivnega sadovnjaka, hmeljišča, trajnih rastlin na njivskih površinah, vinograda, matičnjaka, intenzivnega sadovnjaka, oljčnika, jagod na njivi in ostalih trajnih nasadov v znesku 31,73 evrov.
  • Na hektar: površine njive, začasnega travnika, njive za rejo polžev, hmeljišča v premeni, rastlinjaka, rastlinjaka s sadnimi rastlinami in kmetijskega zemljišča v pripravi v znesku 63,46 evrov.

Najnižji znesek dodeljene pomoči znaša 50 evrov.

Pravna podlaga:

  • Zakona o kmetijstvu
  • Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi za primarno kmetijsko proizvodnjo.

Pomembno:

  • Upravičenec ne oddaja vloge za pridobitev finančnega nadomestila.
  • Informativne odločbe se izdajo upravičencem na podlagi razpoložljivih podatkov iz uradnih evidenc.

Izdaja informativnih odločb: do konca septembra 2022.