Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na prvem obisku v Zagrebu o krepitvi dobrososedskih odnosov

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je mudila na prvem obisku v sosednji državi. Poleg gostitelja, ministra za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške Gordana Grlića Radmana, se je srečala tudi s predsednikom države Zoranom Milanovićem in predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Ministrica Fajon je poudarila podporo Slovenije polni integraciji Hrvaške v Evropsko unijo z načrtovanim prevzemom evra in vstopom v schengensko območje v začetku prihodnjega leta. S hrvaškim kolegom sta se zavzela za dialog in reševanje odprtih vprašanj na delovni ravni.

V pogovoru z ministrom Grlić Radmanom je ministrica Fajon potrdila zavezanost krepitvi dobrososedskih odnosov. Sosednji državi in naroda povezujejo številne zgodovinske in kulturne vezi ter intenzivni medčloveški stiki. "Z obiskom želim dati jasno podporo krepitvi dobrososedskih odnosov in pokazati, da ima Hrvaška v Sloveniji prijateljico in zaveznico," je povedala ministrica Fajon. Vstop Hrvaške v schengensko območje bo konkreten korak v tej smeri. "Slovenija podpira polno integracijo Hrvaške v EU, kar pomeni, da podpiramo vstop Hrvaške v Schengen in seveda pozdravljamo pridružitev evroobmočju," je še poudarila. Izrazila je tudi prepričanje, da bo vstop Hrvaške v evroobmočje dodatno prispeval h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Ministrica Fajon je kolegu prenesla tudi odločitev nove slovenske vlade o odstranitvi ograje na meji in o vztrajanju pri implementaciji arbitražnega sporazuma. "Sporočila sem, da bo nova slovenska vlada spoštovala odločitev sodišča glede arbitraže in vztrajala pri spoštovanju arbitražnega sporazuma. Dogovorila sva se, da bi poskušala v duhu dobrososedskih odnosov reševati konkretne projekte, kot so ribolov in obnova mostov, na neformalni, delovni ravni in prioritetno." Tako sta se ministra  dogovorila za nadaljevanje dialoga skozi delovne skupine, v okviru katerega bi se osredotočili na iskanje rešitev pri konkretnih projektih in izzivih. K pospešitvi sodelovanja na posameznih področjih bosta pozvala pristojne resorje.

Zunanja ministra sta govorila tudi o regionalnem sodelovanju. Slovenija in Hrvaška sta se v letu 2021 priključili skupini mediteranskih EU držav, v sodelovanju z Italijo pa sta v letu 2020 vzpostavili tristransko sodelovanje v severnem Jadranu. Ministrica Fajon je izpostavila pomen severnojadranskih pristanišč. "Sodelovanje obalnih držav je ključnega pomena za ekološko zaščito morja, hkrati pa ponuja veliko gospodarskih priložnosti. Severnojadranska pristanišča postajajo ključna pri diverzifikaciji oskrbe EU z nafto in posebej zemeljskim plinom," je dejala ministrica Fajon.

Pogovori s predsednikom Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem so bili osredotočeni na vprašanja Zahodnega Balkana, posebej statusa kandidatke za Bosno in Hercegovino. S predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem pa je ministrica govorila predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja in interesu Slovenije za dobavo utekočinjenega zemeljskega plina iz LNG terminala na Krku.

V okviru obiska v Zagrebu se je ministrica Fajon sestala tudi s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem. Zahvalila se jim je za njihova prizadevanja za ohranjanje slovenskega jezika in kulture ter poudarila pomen političnega zastopstva na vseh ravneh za razvoj slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem.