Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bobnar in direktorica Gregori sta se zavzeli za konstruktivno sodelovanje

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar se je danes v prostorih ministrstva sestala z izvršno direktorico Agencije EU za azil (EUAA) Nino Gregori.
Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in izvršna direktorica Agencije EU za azil Nina Gregori se rokujeta, za njima slovenska in evropska zastava

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in izvršna direktorica Agencije EU za azil Nina Gregori | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Na sestanku, ki je potekal v prijetnem in konstruktivnem vzdušju, sta se pogovarjali o aktualnih razmerah na področju migracij v EU in širše. Ministrica Bobnar je ob tem predstavila tudi razmere v Sloveniji.

Letos je slovenska policija obravnavala 4333 nezakonitih prehodov meje, kar je 76 % več kot v enakem obdobju lani. Do 30. junija 2022 so bile podane 3703 prošnje za mednarodno zaščito, kar je približno 190 % več kot v enakem obdobju lani. Na današnji dan na sprejem prošnje čaka še okoli 450 oseb. Dodaten pritisk na naš azilni in sprejemni sistem pa predstavljajo tudi razseljene osebe iz Ukrajine.

Tudi redne analize agencije, ki spremlja azilne sisteme po državah EU, kažejo, da je Slovenija v EU med državami, ki sprejmejo največ prošenj na prebivalca.

Direktorica Gregori je predstavila novi mandat agencije in operativno pomoč, ki jo ta nudi državam članicam. Agencija je trenutno prisotna v kar 11 državah članicah EU in eni tretji državi. Ministrica je ob tem direktorici čestitala za uspešen prehod podpornega urada za azil (EASO) v agencijo za azil. Direktorica Gregori je podprla prizadevanja vodstva ministrstva za učinkovitejšo ureditev migracijskega vprašanja v Sloveniji, za kar se je še posebej zavzela ministrica Bobnar.

Dogovorili sta se, da se bodo predstavniki ministrstva in agencije kmalu sestali in pregledali možnosti za konkretno operativno sodelovanje, še zlasti pri sprejemu prošenj za mednarodno zaščito in ozaveščanju policistov za delo z ranljivimi osebami. Ministrica Bobnar je ob tem potrdila pomen dela agencije kot eno od oblik solidarnosti, ki državam pod migracijskim pritiskom ponuja konkretno operativno pomoč.