Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s slovenskimi skupnostmi po Evropi

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes prek video povezave sestal s predstavniki slovenskih skupnosti po Evropi. Svoje aktivnosti so predstavili slovenski predstavniki iz Avstrija, Belgije, Češke, Francije, Irske, Italije, Nizozemske, Slovaške, Španije, Švedske, Švice in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Na pogovoru so sodelovali tudi predstavniki Veleposlaništev Republike Slovenije.
Minister pred ekranom, med nagovorom Slovencev.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je izrazil svoje zadovoljstvo s prvimi srečanji s Slovenci zunaj matične domovine. Poudaril je, da med Slovenci tako v zamejstvu kot v zdomstvu in izseljenstvu, čuti veliko pripadnost in povezanost z matično domovino. Povedal je, da si prizadeva, da se v Vladi RS sliši tudi glas Slovencev po vsem svetu, ne le v domovini. V ospredje je postavil učenje slovenskega jezika in vključevanje mladih, saj meni, da gre za dva izredno pomembna izziva, in dejal, da bo na naslednjih spletni srečanjih povabil k predstavitvi Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Petra Svetino, ki želi v prihodnje aktivnosti urada varuha razširiti tudi na Slovence po svetu. Minister je danes zbrane povabil k vključitvi k aktivnostim in promociji Evropske prestolnice kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici, ter napovedal največje srečanje Slovencev iz zamejstva in sveta, ki bo takrat.

Minister Arčon je izrazil željo, da se tovrstna srečanja s predstavniki slovenskih skupnosti kot je današnje, v prihodnje pripravljajo redno. Gre namreč za odličen način povezovanja in izmenjave izkušenj, ki omogoča tudi uradu, da učinkoviteje prispeva k izboljšanju njihove stvarnosti. Svoj pozdravni nagovor je zaključil z zahvalo in čestitko predstavnikom društev, organizacij, pa tudi veleposlaništev za ves dosedanji trud in aktivnosti, v korist Slovencev v državah, kjer delujejo.

Vsi prisotni so z velikim zadovoljstvom pozdravili današnje virtualno srečanje, ki je priložnost za navezavo medsebojnih stikov, pa tudi seznanitev z dobrimi praksami drugih. Uvodoma so zbrane nagovorili tudi predstavniki iz veleposlaništev Republike Slovenije v Franciji, Švici, Slovaški, na Nizozemskem, Češkem, Irskem, v Španiji, Veliki Britaniji, Avstriji in na Danskem. Na kratko so predstavili stvarnost Slovencev, ki živijo in delujejo v teh državah. V nadaljevanju so svoje delo in aktivnosti predstavili tudi prisotni predstavniki slovenskih društev in organizacij.

Minister Arčon se je s predstavniki slovenske skupnosti v Nemčiji sestal že v preteklem tednu, v tednu, ki prihaja, pa predvidoma sledi še srečanje s slovensko skupnostjo na Zahodnem Balkanu.