Skoči do osrednje vsebine

Državne sekretarke iz kabineta premierja na delovnem obisku v Podravju in Pomurju za krepitev razvojnega preboja regije

Državne sekretarke v Kabinetu predsednika vlade Maša Kociper, Maksimiljana Polak in Nataša Sax so v družbi poslanca državnega zbora Tineta Novaka opravile delovni obisk v Podravju in Pomurju. Seznanile so se z delom in izzivi nevladnih organizacij in postavile temelje za nadaljnje sodelovanje z lokalno skupnostjo pri razvoju regije.

V ospredju obiska je bilo spoznavanje regijskih razvojni potencialov s poudarkom na zelenem prehodu, podpori trga dela, implementaciji strateških razvojnih projektov, socialnem vključevanju in medgeneracijskem sodelovanju. Udeleženci obiska so se sestali s predstavniki Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja in Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja ter obiskali Razvojno izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan, ki predstavlja primer uspešnega delovanja javnega zavoda na področju vzgojno-socialnega varstva, izobraževanja, podjetništva in turizma. RIS Dvorec Rakičan so udeleženci opisali kot zgled razvoja in projektnega financiranja, ki presega meje lokalnega delovanja.

Obisk so nadaljevali v občini Beltinci, kjer so se so se srečali z ekipo Zavoda za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks (ZRIRAP), Društvom upokojencev Beltinci in beltinškim županom Markom Viragom. Predstavnika socialnega podjetja ZRIRAP, ki zaposluje ranljive skupine na trgu dela, sta predstavila izzive socialnega podjetništva, usmerjenega k sonaravnemu in trajnostnemu razvoju. Župan občine Beltinci pa je izpostavil področja, pri katerih bi za hitrejši razvoj potrebovali pomoč vlade ter predstavil številne aktivnosti lokalnega društva upokojencev.

Državne sekretarke so srečanje zaključile z boljšim vpogledom v potenciale obiskanih območij in izpostavile, da se regiji Pomurje in Podravje zavedata svojih zmožnosti za razvojni preboj. Poudarile so, da bo Vlada RS v največji možni meri podprla uresničitev ambicioznih vizij ter projektov lokalnih skupnosti in civilne družbe v severovzhodni regiji.