Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. julija 2022.

Neurje

Okoli 21.00 je širše območje Ljubljane zajelo neurje z močnimi sunki vetra in veliko količino meteornih padavin. Po podatkih dežurnega meteorologa je merilna postaja na Vrhniki zabeležila sunek vetra s hitrostjo 86 km/h, merilna postaja Ljubljana - Bežigrad pa polurno vrednost padavin v višini 36.28 mm. V regijskem centru za obveščanje Ljubljana so na številko 112 zabeležili skupno 603 klice. V večini primerov so meteorne vode zalile stanovanjske in druge objekte, med drugim telovadnico Osnovne šole Vita Kraigherja, Zdravstveni dom (ZD) Vič, ZD Šiška, hotel nasproti Kino Šiška, gimnazijo in dijaški dom Šiška in del Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V Logu pri Brezovici in v Triglavski ulici v Ljubljani sta se na osebni vozili podrli drevesi, drevesi sta se podrli tudi preko cestišč, osebni vozili pa sta bili ujeti v plavljenem podvozu v Savljah in pred železniško postajo Dolgi most v Ljubljani. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 87 dogodkov v povezavi z neurjem, posredovalo je 20 gasilskih enot, od teh ena poklicna.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.36 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP Brnik prepeljala obolelo osebo iz Logarske doline v občini Solčava v UKC Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Solčava.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.53 je posadka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj ob Dravi na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Radlje ob Dravi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.04 sta na glavni cesti pri Logu v občini Sevnica trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Sevnica so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja, zavarovali kraj pristanka helikopterja, z vozišča odstranili vozili, očistili vozišče, nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) in policistom. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli, v UKC Ljubljana pa je poškodovanca prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.13 sta na gorenjski avtocesti med Šmartnim in Brodom, občina Ljubljana, v smeri Ljubljane pri prehitevanju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem vozilu in nudili prvo pomoč trem lažje poškodovanim osebam do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Ljubljana so eno odraslo osebo in dva otroka na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 8.05 sta na Dunajski cesti v Ljubljani trčila avtobusa za mestni promet. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP.

Ob 22.05 sta na Obvozni cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama in usmerjali promet. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.29 sta na glavni cesti Rošnja–Starše, občina Starše, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, očistili po vozišču iztekle tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so v nesreči pet poškodovanih oseb na kraju oskrbeli in nato z reševalnimi vozili prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.06 je v bližini Zale v občini Idrija, osebno vozilo trčilo v varovalno ograjo. Gasilci PGD Idrija so na vozilu odklopili akumulator in sanirali cestišče.

Ob 15.53 sta se na cesti Razdrto–Manče, občina Vipava, pri padcu z motorji poškodovala motorista. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, z vozišča odmaknili motorni kolesi, nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 18.34 je na avtocesti med uvozom Postojna in počivališčem Ravbarkomanda, občina Postojna, osebno vozilo s prikolico zapeljalo s cestišča in trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na hibridnem vozilu, stabilizirali vozilo, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovanih oseb ter prenosu le-te do helikopterja. Zaradi hitrejšega dostopa do mesta pristanka helikopterja so gasilci s tehničnim posegom odstranili zaščitno ograjo. Ena poškodovana oseba je bila s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljana v UKC Ljubljana, druga poškodovana oseba je bila prepeljana v ZD Postojna, tretja oseba pa je v nesreči umrla. Zaradi dogodka je bila avtocesta kratkotrajno zaprta.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 0.20 je v bližini tovorne železniške postaje Sermin, občina Koper, zagorela baraka velikosti 10 x 10 metrov, v kateri so bili razni manjši kmetijski stroji in dve živali. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so pogasili požar in rešili živali. Ob gorenju je eksplodirala plinska jeklenka, zaradi česar je prišlo do prenosa požara na bližnji železniški tir. Zaradi tlenja železniških pragov, je bil za čas gašenja ustavljen železniški promet. Požar je objekt dodobra uničil. Živali je prevzel lastnik.

Ob 8.01 se je na Serminu v občini Koper kadilo iz požarišča. Gasilci JZ GB Koper so požarišče ponovno prekopali in izdatno zalili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 10.44 so se v naselju Podvinci, občina Ptuj, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so varovali objekt do izgoretja saj in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.55 je zagorel kozolec v Dolenji vasi ,občina Zagorje ob Savi. Gasilci PGD Zagorje mesto in PGD Loke so pogasili požar in preprečili, da se ogenj ni razširil na sosednje gospodarsko poslopje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 4.18 je pri naselju Srednik v občini Sevnica zaradi udara strele zagorel drog elektro napeljave. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjanž.

Izpostava Koper

Ob 15.57 je kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja pod vasjo Lopar v občini Koper občan kuril v naravnem okolju. Kurišče so pogasili gasilci PGD Babiči.

Ob 19.59 so v Dekanih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči pogasili okoli tri kubične metre gorečih lesenih in kartonskih odpadkov.

Ob 21.18 so v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper pogasili gorečo palmo.

Izpostava Maribor

Ob 17.43 je v Prekmurski ulici v Mariboru gorel kup suhih vej. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.37 sta na pobočju Stola, občina Kobarid, zagorela grmičevje in suha trava. Požar so v poznih večernih urah pogasili gasilci PGD Breginj in Kobarid ob pomoči helikopterja SV.

Izpostava Ptuj

Ob 18.55 sta v naselju Sestrže, občina Majšperk, zagorela podrast in vejevje. Požar v velikosti okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Medvedce.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.46 je v naselju Sopota v občini Zagorje ob Savi, zaradi udara strele zagorel električni drog. Gasilci PGD Podkum so požar pogasili in preventivno pregledali okolico. Na kraju je bil prisoten dežurni Elektra Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.31 so v Idriji ob Bači v občini Tolmin, gasilci PGD Most na Soči s tehničnim posegom odprli stanovanjska vrata.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.15 je na Vinogradniški cesti v Metliki počila vodovodna cev. Voda je zalila pritlične in kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Metlika so iz prostorov izčrpali in posesali okoli 20 kubičnih metrov vode.

Ob 13.08 so v Velikih Brusnicah, občina Novo mesto, občani opazili osebo v vodnjaku. Iz vodnjaka so osebo potegnili ven občani pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto in PGD Brusnica, ki so nato nudili pomoč pri oskrbi reševalcem NMP Novo mesto. Oseba je na kraju umrla.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje 5. julija 2022 razglasila prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 1. julija 2022, v občinah na območju izpostav Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj, Ljubljana, Celje, Slovenj Gradec, Trbovlje, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Brežice in Novo mesto. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta na teh območjih prenehala izvajati poostren nadzor.

V občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper, v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica ter v občinah Bloke, Cerknica, Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Komen, Loška dolina, Pivka, Postojna in Sežana na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija 2022, še naprej ostaja v veljavi.

Na območju teh občin je, do preklica, v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta na območjih teh občin še naprej izvajala poostren nadzor.