Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednice Republike Kosovo

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se je na uradnem obisku v Sloveniji mudila predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani-Sadriu s soprogom.
Predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani-Sadriu in predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor med vojaškimi častmi

Predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani-Sadriu in predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor | Avtor: Daniel Novakovič, STA; vir: UPRS.

Uradnemu sprejemu z vojaškimi častmi je sledila položitev venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Uradni obisk se je nadaljeval v Predsedniški palači s pogovorom med predsedniškima paroma, sledila sta pogovor na štiri oči med predsednikom in predsednico in plenarno srečanje med delegacijama Republike Slovenije in Republike Kosovo pod vodstvom obeh predsednikov.

Uradni obisk se je nadaljeval s svečanim kosilom, ki ga je v čast predsednici Republike Kosovo dr. Vjosi Osmani-Sadriu priredil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Vili Podrožnik.

V nadaljevanju programa je predsednica Osmani-Sadriu v prostorih Ministrstva za obrambo pripadnikom Slovenske vojske, ki so v zadnjih 22 letih sodelovali v mirovnih misijah na Kosovu, podelila najvišje državno odlikovanje, namenjeno vojaškim osebam.

Zvečer sta predsednik Pahor in predsednica dr. Osmani-Sadriu odkrila klop prijateljstva med državama na gradu Kromberk pri Novi Gorici. Nato si je visoka gostja v spremstvu ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko v SNG Nova Gorica ogledala predstavo Pomladno prebujenje v izvedbi Kosovskega narodnega gledališča.