Skoči do osrednje vsebine

Minister s predstavnikoma Zedinjene Slovenije

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na uradu sprejel Pavla Brulo in Andrejko Selan, predstavnika Zedinjene Slovenije, krovne organizacije Slovencev v Argentini, ki spremljata RAST 51 (51. generacijo abiturientov Slovenskega srednješolskega tečaja Marka Bajuka iz Argentine).
Minister in mladi stojijo, minister v rokah drži vrečko, ki so mu jo podarili. Vsi mladi so oblečeni v enake majice.

Minister z mladimi iz RAST 51. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Uvodoma sta ministru prenesla pozdrav Jureta Komarja, predsednika kronega društva Zedinjena Slovenija. V pogovoru so se dotaknili aktivnosti organizacije, ki, kot sta izpostavila, temelji na treh stebrih, in sicer izobraževanju, verski oskrbi in poučevanju slovenskega jezika, ter predstavila izzive, s katerimi se sooča slovenska skupnost v Argentini.

V Sloveniji se prav zdaj nahajata, saj na več tedenskem obisku spremljata letošnjo že enainpetdeseto RAST. Skupina 12 maturantov, ki se mudi na obisku v krajih njihovih prednikov, je vrsto let sobote namenila uram slovenskega jezika, kulture in zgodovine, v zadnjem letniku pa so se, kot mnoge generacije pred njimi, odpravili v Slovenijo. Srednješolci v teh tednih raziskujejo Slovenijo, srečali se bodo s svojimi sorodniki, dobršen del svojega obiska bodo namenili tudi izpopolnjevanju slovenskega jezika na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. S svojim dovršenim in izredno srčnim nastopom bodo obogatili več prireditev, med drugim so bili del letošnje prireditve Dobrodošli doma, kjer so se spoznali tudi z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom.