Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na slovesnosti ob 30. obletnici Izseljenskega društva Slovenija v svetu

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je včeraj, 3. julija, v Zavodu sv. Stanislava udeležila slovesnosti ob 30. obletnici Izseljenskega društva Slovenija v svetu.
Državna sekretarka z udeleženci obletnice. Stojijo.

Državna sekretarka z udeleženci obletnice. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka je z veseljem prinesla pozdrave ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona in iskrene čestitke vseh sodelavcev urada ob tem pomembnem jubileju. Izpostavila  je, da je bil ob nastanku društva cilj jasen. Namreč da vsi Slovenci, ne glede na to, na katerem koščku sveta so, strnejo moči; »osamosvojitev Slovenije, razvoj naše domovine v samostojno, svobodno, demokratično državo, ni bila le projekt generacije. Bila je pregovorna uresničitev tisočletnega sna, dogodek, ki se v zgodovini naroda pripeti le enkrat.« je poudarila državna sekretarka. »Slovenija je že dokazala, da se države, ki so pred tremi desetletji včasih obotavljivo ter ob velikanskih diplomatskih naporih prav slovenskih izseljencev, ki so za domovino takrat zastavili ves svoj moralni, osebni, strokovni kapital, in naj jim bo zato večna hvala, priznale samostojno republiko, niso zmotile,« je dodala državna sekretarka in poudarila, da drugačni časi ne pomenijo, da je je vloga društva Slovenija v svetu danes kaj manj pomembna, Slovenija namreč bolj kot kadarkoli prej potrebuje ohranjanje vezi, krepitev skupne samozavesti in vse svoje izjemne, nadarjene, predane ljudi. Prav pristni stiki in osebna srečanja nas namreč »držijo v kondiciji, da se bomo lahko odzivali na izzive, da bomo lahko dali polet mladim generacijam ne da bi se izgubili v tehnološki globalizaciji,« je zaključila državna sekretarka.

Dogodek, pod naslovom »Slovenija v svetu pred 30 leti in danes«, je potekal v okviru 28. tabora Slovencev po svetu. Današnja slovesnost se je pričela s sveto mašo za Slovence doma in po svetu, ki jo je vodil škof dr. Anton Jamnik skupaj s prisotnimi izseljenskimi duhovniki. Uvodoma sta na slavnostni akademiji, ki je sledila, zadoneli slovenska in izseljenska himna, zbrane je poleg državne sekretarke pozdravil tudi predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu mag. Uroš Zorn, s svojim nastopom pa so navdušili maturantje slovenskega srednješolskega tečaja iz Argentine RAST 51.

O 30 letih društva so v nadaljevanju razmišljali na okrogli mizi. Dogajanje so popestrili baritonist Ivan Arnšek ob spremljavi pianista Ivana Vombergarja, pesnik Tone Kuntner ter oktet Vrtnica iz Nove Gorice. Ob tej priložnosti pa so odprli tudi razstavo akademske slikarke in ilustratorke Klavdije Nose in razstavo 30 let Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) je prostovoljno združenje Slovencev iz domovine in sveta, katerega poglavitna naloga je povezovanje vseh Slovencev z matično domovino, preučevanje izseljenske problematike in reševanje vsestranskih potreb, zlasti na področju šolstva, kulture, kulturne dediščine, športa in urejanja dokumentov. Posebno pozornost društvo namenja povezovanju matične domovine z rojaki živečimi v Argentini.