Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na osrednji prireditvi Dobrodošli doma 2022

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na Glavnem trgu v Novem mestu udeležil osrednje prireditve Dobrodošli doma 2022. Na slovesnosti je imel minister Arčon nagovor in podelil pokal zmagovalcem 7. nogometnega prvenstva Slovencev po svetu, društvu SAK iz Celovca.
Minister med podelitvijo pokala zmagovalcem turnirja.

Minister med podelitvijo pokala zmagovalcem turnirja. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

V pozdravnem nagovoru je minister Arčon izrekel dobrodošlico vsem prisotnim na današnji prireditvi in tistim, ki spremljajo dogodek virtualno po vsem svetu, v svojem imenu in tudi v imenu celotne Vlade Republike Slovenije. “Slovenska kultura je naš ponos. Naša kultura in jezik nas ohranjata kot narod,” je dejal minister Arčon in povzel izkušnje zadnjih obiskov pri slovenskih skupnostih v zamejstvu in video srečanj s Slovenci iz bolj oddaljenih krajev. Opozoril je na veliko vlogo mladih, ki jo imajo v skupnostih, ter dejal, da bomo s skupnimi močmi iskali načine, kako mlade še bolj aktivno vključiti v delovanje društev. Dejal je, da so pred nami veliki izzivi, veliki projekti in ob tem spomnil na Evropsko prestolnico kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Povabil je vsa slovenska društva, vse slovenske skupnosti in posameznike, ki živijo izzven meja naše domovine k sodelovanju že danes, “želim si, da bi bilo leta 2025 največje srečanje vse Slovenk in Slivencev iz vsega sveta. To je projekt, ki je pomemben za vso Slovenijo,” je povzel svoje misli minsiter. Takšna druženja, kot je prireditev Dobrodošli doma so pomembna tudi zato, da se vsem Slovenkam in Slovencem, ki živijo izven Republike Slovenije, izrazi spoštovanje in poklon za ves trud, ki ga vlagajo v ohranjanje slovenske kulture, tradicije in identite v državah v katerih živijo. “Med našimi rojaki se čuti veliko pripadnost slovenski kulturi in ohranjanju slovenskega jezika, prav oni so nam dober vzgled, za kar se jim iz srca zahvaljujem”, je še dejal minister Arčon, ki se je zahvalil tudi vse, ki so sodelovali pri pripravah te zelo odmevne prireditve Dobrodošli doma 2022.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je imel, kot že veleva tradicija, na prireditvi stojnico, z namenom predstavitve dela urada in promocije Slovenije in njenih lepot.

Dobrodošli doma je tradicionalna prireditev, na kateri se enkrat letno zberejo Slovenci iz zamejstva, izseljenstva in domovine. Dogajanje se je začelo že v četrtek, 30. junija, v Narodni in univerzitetni knjižnici v središču našega glavnega mesta, v Ljubljani. Vodenju po razstavi, ki je posvečena vlogi našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika, je sledil koncert. Prireditev se je nadaljevala danes v v Novem mestu, s posvetom, predavanjem in odprtjem več različnih razstav, in osrednjim dogodkom na katerem se bodo predstavile tudi slovenske skupine iz vsega sveta. Letošnje srečanje se bo zaključilo jutri, v nedeljo, 3. julija na 28. taboru Slovencev po svetu v Ljubljani. Dogodka se bo udeležila državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.