Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. julija 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 18.51 se je pri sprehodu v gozdu blizu Lisc, občina Celje, poškodovala občanka. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so s pomočjo osemkolesnika osebo prepeljali do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so jo pregledali, oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 17.21 je v naselju Stara Fužina v Bohinju padalka z jadralnim padalom pristala na drevesu. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so poškodovanki na kraju dogodka nudili prvo pomoč, imobilizirali in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Bled so jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.11 je v naselju Vinska Gora, občina Velenje, oseba padla v silos. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje, Vinska Gora in Bevče so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Velenje, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.39 so na Jobstovi cesti v Žireh gasilci PGD Žiri in Dobračeva nudili prvo pomoč nezavestni osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.58 so v naselju Rakitna, občina Brezovica, gasilci PGD Rakitna nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.13 so v naselju Koritnica, občina Tolmin, gasilci PGD Grahovo nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so nato obolelo osebo dokončno oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.24 so v naselju Čatež, občina Trebnje, gasilci PGD Čatež pod Zaplazom nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.38 sta v naselju Rečica ob Paki, občina Šmartno ob Paki, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in odstranili vozili z vozišča. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP Velenje na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Ob 18.15 je v naselju Višnja vas v občini Vojnik padel motorist. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.19 sta v naselju Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Ob 22.04 se je na cesti med naseljema Komen in Vojščica, občina Miren-Kostanjevica, v prometni nesreči poškodoval motorist. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so poškodovanemu nudili prvo pomoč, razsvetljevali lokacijo in zavarovali kraj nesreče. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci NMP Sežana in ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.41 je pri kraju Kamni Potok, občina Trebnje, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste. V nesreči ni bil nihče poškodovan. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in na poškodovanem vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.20 je v naselju Meža v občini Dravograd prišlo do naleta treh osebnih vozil. Pri tem sta se dve osebi poškodovali. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovani osebi sta bili z reševalnim vozilom ekipe Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške prepeljani v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.03 je v naselju Gabrje, občina Sevnica, ponovno prišlo do tlenja ostankov na pogorišču, kjer je dne 1. 7. 2022 prišlo do požara hleva in stanovanjske hiše. Gasilci PGD Boštanj so tlenje pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.54 je ob Vodnikovi cesti v Ljubljani gorel lesen nadstrešek. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zg. Šiška. Nadstrešek velikosti 16 kvadratnih metrov ter nekaj pohištva, ki je bilo shranjeno pod nadstreškom, je požar uničil.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 11.53 je na Trgu republike v Izoli gorelo osebno vozilo. Občani so požar na osebnem vozilu pogasili že pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so nato odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.03 je v Ivanjskem Vrhu, občina Gornja Radgona, zagorelo osebno vozilo. Požar se je razširil še na sosednjo hišo, kjer se je vnel del ohišnice in ostrešja. Gasilci PGD Spodnji Ivanjci, Gornja Radgona in Negova so požar pogasili, odklopili akumulator, počistili iztekle tekočine, s termovizijsko kamero pregledali objekt in prezračili hišo. Reševalci NMP Gornja Radgona so nudili pomoč dvema gasilcema in lastniku hiše, ki so se nadihali dima.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.25 je pri romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGE Krško so požar na treh mestih pogasili. Gorele so smeti na žitnem polju.

Izpostava Celje

Ob 14.48 so v bližini Bežigrajske ceste v Celju gorele smeti. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.03 je ob Šolski ulici v Ihanu gorela suha trava. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ihan in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale.

Ob 14.55 je med Domžalam in Dragomljem na polju gorela suha slama. Požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov so pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Študa.

Ob 19.01 je v bližini Kamniške ceste v Srednih Jaršah, občina Domžale, na polju gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Jarše–Rodica.

Izpostava Maribor

Ob 11.39 je v naselju Nebova, občina Maribor, občan kurili odpadni material ob vikendu. Zaradi razglasa o prepovedi kurjenja v naravnem okolju so ogenj pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Malečnik.

Izpostava Postojna

Ob 14.12 je pod hribom Osojnica v občini Pivka požarna straža PGD Košana opazila dim. Gorela je suha trava. Požar na površini 0,06 hektarja so pogasili gasilci PGD Košana in Pivka.

Ob 17.53 je bil pri naselju Zagrajec v občini Komen opažen dim. Goreli so lesni odpadki in odpadni papir na manjši deponiji. Požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen.

Izpostava Ptuj

Ob 13.08 je v naselju Lancova vas, občina Videm, na njivi gorela slama. Gasilci PGD Tržec so pogasili okrog trideset kvadratnih metrov strnišča s slamo, pregledali kombajn s termovizijsko kamero in v stroju pogasili vroča žarišča slame.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.41 so na Sveti Planini, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto pogasili zapuščeno kurišče in preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 23.12 so v naselju Zrkovci, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor pogasili požar na zabojniku za komunalne odpadke.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.55 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojnik je uničen.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.28 se je v naselju Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, po parkirišču razlilo olje. Oljni madež sta z absorbcijskim sredstvom posula gasilca JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 5.54 sta pri Jami pod Macesnovo Gorico, občina Kočevje, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske ter Notranjske regije na kraju uničila najdenih osem topovskih granat kalibra 47 milimetrov, tri ročne bombe, vžigalnik granate kalibra 47 milimetrov, šest eksplozivnih polnitev in štiri električne detonatorje. Kraj uničenja so zavarovali policisti PP Kočevje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 9.14 so v naselju Portorož v občini Piran gasilci JZ GB Koper iz jarka ob morju izvlekli motorno kolo in ga predali policiji.

Izpostava Kranj

Ob 21.05 je na Ulici Gorenjskega odreda v Kranju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Maribor

Ob 17.56 so na Valvasorjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve prenesli obolelo osebo iz višjega nadstropja do reševalnega vozila. Reševalci NMP Maribor so potem obolelo osebo z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje s 1. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.