Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. julija 2022.

Iskanje pogrešane osebe; živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 5.30 se je v Glemu, občina Koper, nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe z dne 18. 6. 2022. V Iskalni akciji so sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Babiči, kinologi Kinološke zveze Slovenije, Skupine za iskanje pogrešanih 5 in 6 ter policisti. Pregledali so območje Glema in Boršta z okolico, vendar osebe niso našli.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 7.47 je v gospodarski družbi v Dekanih v občini Koper pri pretovarjanju tovornjaka približno 800 kilogramska vreča padla in poškodovala delavca. Še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zaposleni s pomočjo viličarja vrečo odstranili. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Izola. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.48 se je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v poslovnem objektu med delovnim procesom poškodoval delavec. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in ekipa Zdravstveno reševalnega centra (ZRC) Koroške - enota Nujne medicinske pomoči (NMP) Ravne na Koroškem so poškodovanega delavca oskrbeli na kraju in ga z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.43 so na Vojkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili prvo pomoč nezavestni osebi do prihoda reševalcev NMP. Oseba je bila z reševalnim vozilom prepeljana v SB Celje.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.05 je v Skornem pri Šoštanju v občini Šoštanj prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in počistili razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Velenje so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 16.22 sta na Celjski cesti v Velenju čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli in počistili razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovanih oseb. V nesreči se je pet oseb telesno poškodovalo od tega ena huje.

Ob 19.21 sta na Kocbekovi cesti v Ljubečni v občini Celje trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, zvlekli motorno kolo nazaj na cestišče ter počistili plastike s cestišča. Voznika vozil nista bila poškodovana.

Ob 21.26 je na regionalni cesti v kraju Vinska Gora, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca, odklopili akumulator na vozilu, posuli razlite tekočine in postavili vozilo nazaj na cestišče. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Koper

Ob 13.32 je na cesti Srgaši–Dragonja, občina Koper, voznik z osebnim avtomobilom zapeljal s ceste in se prevrnil na bok. Udeležene so bile štiri osebe, ki pa niso bile poškodovane. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nezgode.

Ob 22.59 je v Lucanu v Luciji, občina Piran, osebno vozilo zapeljalo v prepad. Gasilci JZ GB Koper so vozilo zavarovali do prihoda vozila avtovleke. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 0.59 se je na avtocesti med priključkoma Brnik in Kranj-vzhod, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo in se prevrnilo. V nesreči sta dve osebi zaradi hudih poškodb umrli. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili mrtvo voznico iz zvite pločevine, na vozilu odklopili akumulator in razsvetljevali kraj nesreče.

Ob 10.40 se je na Gorenjski cesti v Naklem na gradbišču prevrnilo tovorno vozilo. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite tekočine, odklopili akumulator ter oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.11 je na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, občina Log-Dragomer, v smeri Kopra trčilo pet osebnih in eno kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju.

Ob 13.25 je na Slamnikarski cesti v Domžalah padel kolesar. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in reševalcem NMP Domžale nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

Ob 19.19 se je v Ljubljanski ulici v Domžalah pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci CZR Domžale so na kraju dogodka skupaj z reševalci NMP kolesarja mobilizirali ter prenesli v reševalno vozilo. Kolesar je utrpel lažje poškodbe in bil odpeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 21.01 je na križišču Virske ceste proti Podrečju v občini Domžale osebno vozilo zbilo kolesarja. Gasilci CZR Domžale in reševalci NMP so poškodovanega kolesarja mobilizirali in prenesli do reševalnega vozila s katerim je bil odpeljan v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.50 je avtocestnem razcepu Slivnica, občina Hoče-Slivnica voznica osebnega vozila zapeljala s cestišča v zaščitno ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Reševalci NMP Maribor pa so poskrbeli za voznico.

Ob 20.23 je v naselju Gorica pri Oplotnici, občina Oplotnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se zaletelo v samostoječi bazen. Gasilci PGD Oplotnica in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in prečrpali vodo iz podrtega bazena. V nesreči se je ena oseba poškodovala, reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.14 sta v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, trčila osebno vozilo in motorist. Pri tem se je ena oseba lažje poškodovala. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovanega motorista so reševalci NMP prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 12.56 sta se med naseljema Žago in Bovec, občina Bovec, zaletela kombinirano vozilo in motorno kolo. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Oskrbeli so ju reševalci NMP Tolmin in prepeljali v Zdravstveno postajo Bovec. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb, policiji pri urejanju prometa in počistili cestišče.

Ob 19.01 je na Vojkovi cesti v Novi Gorici voznik motornega kolesa zapeljal s cestišča na pločnik, prevozil kolesarsko stezo in padel. Oskrbeli so ga reševalci NMP Nova Gorica in ga odpeljali v Urgentni center Splošne bolnišnice Šempeter pri Gorici. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta zavarovala kraj dogodka in pomagala reševalcem pri oskrbi poškodovanega motorista.

Ob 23.01 sta v bližini Vrtojbe na odseku hitre ceste Vogrsko – Vrtojba, občina Šempeter – Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so poškodovanima voziloma odklopili akumulatorja, razsvetljevali kraj dogodka in očistili cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.36 je v naselju Zagorica, občina Mirna, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste in obtičala nad previsom. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj in s tehničnim posegom potegnili vozilo na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Postojna

Ob 8.07 je na cesti med Tubljami in Brezovico, občina Hrpelje-Kozina, kolesarka padla in se pri tem poškodovala. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč kolesarki in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 18.17 sta na cesti Planina–Liplje, občina Postojna, trčila motorista. Gasilci PGD Postojna in Planina so kraj dogodka zavarovali, zavarovali kraj pristanka helikopterja, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v helikopter ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Motorista, ki je bil težje poškodovan, je v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal helikopter Slovenske vojske v UKC Ljubljana. Drugi motorist je bil v šoku.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.59 je na Mariborski cesti na Muti prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila in eno poškodovano osebo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč reševalcem Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) pri oskrbi ponesrečenca in policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so ponesrečenca odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.45 je v Selu pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, osebno vozilo zapeljalo s ceste. V vozilu je ostal ukleščen voznik. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in Zagorje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom rešili voznika, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in pomagali Policiji pri usmerjanju prometa.

Ob 21.43 je v naselju Čemšenik v občini Zagorje ob Savi s ceste zdrsnilo vozilo za prevoz pacientov. Gasilci PGD Čemšenik, Zagorje - mesto in Trbovlje - mesto, ki so zavarovali kraj dogodka, iznesli pacienta in ga prenesli do doma ter izvlekli vozilo nazaj na cesto.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.50 je v Gabrju, občina Sevnica, gorel hlev, požar pa se je nato razširil še na stanovanjsko hišo in oba objekta uničil. Požar je bil ob prihodu gasilcev PGD Šentjanž, Tržišče, Sevnica, Krmelj, Poklek, Boštanj, Mokronog in Šentrupert že močno razširjen na oba objekta. Gasilci so požar lokalizirali, preprečili širjenje in pogasili, s pomočjo delovnega stroja so razkrili in podrli streho hleva, razmetali seno ter s termovizijsko kamero pregledali območje požara. Osem oseb se je nadihalo dima in so bili na kraju oskrbljeni s strani reševalcev NMP Sevnica, dve so bile prepeljane v SB Novo mesto. Obveščen je bil tudi dežurni veterinar za oskrbo poškodovanih živali. V požaru ni bilo poginulih živali.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.26 je v ulici Pod gozdom IV v Grosuplju zagorel pomožni objekt ob stanovanjski hiši. Požar se je razširil na ostrešje stanovanjske hiše. Širitev požara je pospešila plinska jeklenka, ki je v ognju eksplodirala. Gasilci PGD Grosuplje, Šmarje Sap, Ponova vas, Št. Jurij, Gatina in Veliko Mlačevo so požar pogasili, pregledali požarišče s termo kamero in prezračili objekt.

Izpostava Maribor

Ob 3.56 je na Ulici Borisa Winterja v Slovenski Bistrici zagorelo v stanovanjski hiši. Do prihoda gasilcev PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so domači že pogasili požar tako, da posredovanje gasilcev ni bilo potrebno.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 7.25 je na cesti Štanjel–Branik, občina Komen, gorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev so požar omejili mimoidoči. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so dokončno pogasili požar v predelu motorja osebnega vozila, ga ohladili z vodo in odklopili akumulator.

Izpostava Ptuj

Ob 15.55 je na njivi v Spuhlji, občina Ptuj, zagorel balirni stroj. Gasilci PGD Spuhlja in Ptuj so pogasili stroj in 40 kvadratnih metrov strnišča.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 9.46 je pri romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorel oves na njivi. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so s hitrim posredovanjem požar na površini približno 400 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Izpostava Koper

Ob 14.37 je pri bencinskem servisu na Srminu, občina Koper, gorelo grmičevje. Požar na površini približno 5 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.22 so ob Sneberski cesti v Ljubljani občani kurili zeleni odpad pomešan z drugimi odpadki na površini dveh kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so občane podučili o razglašeni požarni ogroženosti naravnega okolja in požar odpadkov pogasili.

Ob 19.21 je v naselju Klanec pri Gabrovki, občina Litija, gorelo okoli 10 kvadratnih metrov podrastja. Gasilci PGD Gabrovka so požarišče prekopali in pogasili.

Ob 23.02 je nasproti kamnoloma od naselja Sušje proti Male Vinice v občini Ribnica gorela podrast in drevesa. Gasilci PGD Sušje so požar lokalizirali in pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 5.19 je v naselju Bresternica, občina Maribor, gorela podrast na površini okoli 4 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so požar pogasili in prekopali kup vejevja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.31 je v naselju Dobrovnik v istoimenski občini zagorela suha trava na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrovnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.55 je v Podnanosu, občina Vipava, gorelo ob cesti. Gasilci PGD Podnanos so požar na površini 0,5 ha omejili in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 10.57 sta med naseljema Harije in Velika Bukovica, občina Ilirska Bistrica, goreli trava in zaraščajoča površina. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrca in Vrbovo.

Ob 18.10 sta pri naselju Selce, občina Pivka gorela trava in grmičevje. Posredovali so gasilci PGD Pivka, ki so pogasili gorečo travo in grmičevje na površini okoli 800 kvadratnih metrov.

Ob 21.03 je v bližini naselja Hrašče, občina Postojna, na prostem gorel kup zelenega obreza. Gasilci PGD Studenec so goreči kup s pomočjo lastnika parcele premetali in pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.25 je v Begunjah na Gorenjskem, občina Radovljica, voznik osebnega avtomobila prebil rezervoar za gorivo. Gasilci GARS Jesenice in PGD Begunje na Gorenjskem so gorivo prečrpali v lovilne posode.

Izpostava Maribor

Ob 15.00 je v Marjeti na Dravskem polju, občina Starše, prišlo do razlitja približno 150 litrov hidravličnega olja na lokalni cesti na razdalji dobrih 50 metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Trniče so z absorpcijskim sredstvom posipali cestišče ter skupaj z režijskim obratom občine počistili lokalno cesto.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.36 so na Šercerjevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč negovalki pri prenosu obnemogle osebe iz kopalnice do spalnice.

Ob 14.29 so na Cesti talcev v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem bloku s tehničnim posegom rešili osebo.

Ob 16.40 je na Jenkovi cesti v Velenju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom nepoškodovano osebo rešili iz kabine dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 3.39 so na Bertoncljevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do stanovanja.

Ob 8.39 je v pokvarjenem dvigalu na Cesti maršala Tita na Jesenicah ostala oseba. Gasilci GARS Jesenice so osebo rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.07 je na Trdinovem trgu v Mengšu opeka poškodovanega dimnika nevarno visela nad pločnikom in ogrožala pešce. Gasilci PGD Mengeš so opeko odstranili s strehe objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.47 so v Kidričevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, ker se je nahajala obolela oseba. Obolelo osebo so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica in jo odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.23 je na Cesti brigad v Novem mestu, zaradi počene vodovodne cevi, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so iz prostorov izčrpali okoli 8 kubičnih metrov vode ter posesali tla.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.12 je na Vodenski cesti v Trbovljah iztekala voda iz poškodovanega hidranta. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so preprečili nadaljnje iztekanje, zaprli glavni ventil in zavarovali kraj dogodka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje s 1. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.