Skoči do osrednje vsebine

Vodenje Narodnega muzeja Slovenije prevzema doc. ddr. Mateja Kos Zabel

Ministrstvo za kulturo je za vršilko dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije imenovalo doc. ddr. Matejo Kos Zabel, kustosinjo na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost in vodjo Organizacijske enote za programske storitve v tem muzeju. Z imenovanjem ministrstvo izpolnjuje zavezo, da bo z izbiro strokovnega kadra poskrbelo za neokrnjen ugled najstarejše muzejske institucije.
Portret nove vršilke dolžnosti Narodnega muzeja Slovenije

Muzejska svetnica doc. ddr. Mateja Kos Zabel | Avtor: Blaž Gutman

Muzejska svetnica doc. ddr. Mateja Kos Zabel je doktorirala s področij umetnostne zgodovine in muzeologije. V Narodnem muzeju Slovenije je zaposlena od leta 1985. Njeno primarno področje dela je uporabna umetnost, še posebej v zadnjih letih pa se ukvarja tudi z muzeologijo, zlasti z vlogo in pomenom nacionalnih muzejev v kontekstu sodobnega muzejstva. Od leta 2009 predava na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Mariboru.

Poznavanje področja dela muzeja in vodstvene izkušnje izkazuje z rezultati dolgoletnega delovanja v Narodnem muzeju Slovenije, v okviru katerega sodeluje s številnimi domačimi in tujimi muzeji. Vodila je partnerski skupini dveh evropskih projektov, veliko muzejskih projektov in raziskovalni program. Kot soavtorici razstave "Preteklost pod mikroskopom" ji je Slovensko muzejsko društvo podelilo Valvasorjevo nagrado za enkraten dosežek.

Ministrstvo za kulturo je doc. ddr. Matejo Kos Zabel imenovalo za vršilko dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar največ za eno leto (do vključno 30. junija 2023).

Želimo ji uspešno delo.