Skoči do osrednje vsebine

Posvet o nacionalnih urbanih politikah in transformativni moči mest

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Predstavniki Ministrstva za okolje in prostor so se udeležili svetovnega urbanega foruma (WUF 2022) (angleško The World Urban Forum-WUF) v Katovicah na Poljskem. Forumi potekajo v organizaciji Programa Združenih narodov za mesta in naselja (angleško The United Nations Human Settlements Programme –UN Habitat) od leta 2001, ko je bil prvi svetovni urbani forum organiziran v Nairobiju.
Pogled na dvorano
1 / 4

Na svetovnem urbanem forumu je bilo uradno objavljeno Poročilo o svetovnih mestih 2022, Predvidevanje o prihodnosti mest (angleško World Cities Report 2022-Envisaging the Future of Cities). Poročilo izpostavlja, da je pandemija covid-19 le začasno zadržala hitro urbanizacijo. Prebivalstvo v mestih bo na globalni ravni do leta 2050 naraslo za dodatnih 2,2 milijarde ljudi. Poročilo ugotavlja, da so bile množične selitve  iz večjih mest v zgodnjih fazah pandemije COVID-19 na domnevno varno podeželje ali v manjša mesta kratkotrajen odziv, ki ne bo spremenil poteka globalne urbanizacije.

»Urbanizacija ostaja močan megatrend 21. stoletja,« je je v svojem govoru dejala Maimunah Mohd Sharif, namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) in izvršna direktorica UN-Habitat ter še posebej poudarila: »To prinaša številne izzive, ki jih je pandemija še dodatno izpostavila in poslabšala. Vendar je prisoten optimizem, da nam je covid-19 ponudil priložnost, da ponovno gradimo drugače. S pravimi politikami in pravo zavezanostjo vlad lahko naši otroci podedujejo urbano prihodnost, ki bo bolj vključujoča, bolj zelena, varnejša in bolj zdrava.«

Poročilo izpostavlja problematiko naraščajoče revščine s katero se soočajo prebivalci mest po svetu. Velik del novih prebivalcev mest se naseljuje in prebiva v neformalnih soseskah (tako imenovanih slumih), nemogočim higienskim in bivanjskim pogojem. Po v poročilu objavljenem pesimističnem scenariju razvoju mest se tudi po pandemiji nadaljuje trend nadaljujočih se ciklov revščine, nizke produktivnosti, neenakosti in nezdravih življenjskih pogojev v mestih. V optimističnem scenariju bi se lahko do leta 2050, 260 milijonov ljudi rešilo revščine v primerjavi z izhodiščnim stanjem pred covid-19. Vlade in donatorji bi v razvoj mest vlagali dovolj, da bi povsod ustvarili pravična, odporna, zdrava in uspešna mesta.

Precejšnja pozornost je bila na svetovnem urbanem forumu namenjena tudi pristopom k razvoju mest v Evropi, tako z vidika evropskih urbanih politik in rabi različnih evropskih instrumentov kot tudi z vidika nacionalnih pristopov. Ministrstvo za okolje in prostor je tako ob podpori partnerjev iz tria predsedstva Svetu EU: Nemčijo in Portugalsko, organiziralo dobro obiskan posvet o »Nacionalnih urbanih politikah in transformativni moči mest«. Na posvetu je bila izpostavljena vloga nacionalnih urbanih politik za trajnostni in celostni pristop k prostorskem načrtovanju, razvoju, upravljanju in izboljšanju mest.

Naslednji svetovni urbani forum bo gostil afriški kontinent. Leta 2024 bo potekal v Kairu.

O forumu na uradni spletni strani v angleščini