Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. junija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.02 si je pri sestopu iz Male Mojstrovke, občina Kranjska Gora, pohodnica zlomila gleženj. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so zaprosili za pomoč helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah, ki je poletel po ponesrečenko in jo prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 21.49 sta se pod Stenarskimi vratci, občina Mojstrana, zaplezala in zašla s poti dva planinca. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana. Izgubljena so našli nepoškodovana in ju pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 so na slovenski strani Matajurja, občina Kobarid, reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Tolmin pričeli z iskalno akcijo pogrešane osebe. Pregledali so dele terena z vrha Matajurja proti vasi Robič. Italijanski gorski reševalci so pregledali teren na italijanskem delu gore. Pogrešana oseba ni bila najdena.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.35 si je v bližini naselja Šentjošt nad Horjulom v občini Dobrova-Polhov Gradec občan poškodoval nogo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjošt so imobilizirali rano na nogi ter poškodovanca prenesli do bližnje hiše, kjer so ga predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Poškodovanca so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.05 se je pod vzletiščem za jadralne padalce Kobala, občina Tolmin, poškodoval tuj jadralni padalec. Posredovali so reševalci GRS Tolmin, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter SV. Helikopter je poškodovano osebo prepeljal v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 1.05 so na Uskovnici, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe reševalcem NMP, ki so nato osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.40 je helikopter SV s sekundarno ekipo UKC Ljubljana na krovu prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 22.02 so v Bratonečicah, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Savci in Trnovci do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč onemogli osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.24 sta v kraju Topovlje, občina Braslovče, trčila motocikel in osebno vozilo. Pri tem se je poškodoval motorist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Parižlje - Topovlje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odstranili vozili s cestišča in nudili pomoč pristojnim službam. Reševalci NMP so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 13.59 sta v Podplatu, občina Rogaška Slatina, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP in odklopili akumulatorja na vozilih. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Ob 14.10 je v naselju Sv. Florijan, občina Rogaška Slatina, motorist trčil v drevo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP in zavarovali mesto pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), ki je poškodovanca prepeljal v UKC Maribor.

Ob 20.42 sta v naselju Latkova vas v občini Prebold trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, kateri so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 9.30 se je na regionalni cesti Sovodenj–Cerkno, občina Gorenja vas-Poljane, osebno vozilo zaletelo v podporni zid ter se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Škofja Loka in Sovodenj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščenega poškodovanega voznika iz vozila ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalcem NMP Škofja Loka so pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu ga je prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 14.09 sta na cesti Bohinjska Bistrica–Bled pri naselju Lepence, občina Bohinj, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so s tehničnim posegom rešili eno osebo, ki je bila ukleščena v vozilu, zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri odstranjevanju vozil s cestišča. Dve poškodovani osebi sta bili odpeljani v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.48 so na gorenjski avtocesti med Šmartnim in Povodjem, občina Ljubljana, trčila tri osebna vozila. Eno vozilo je pri tem zapeljalo s cestišča, se okoli 70 metrov prevračalo in obstalo na strehi ob avtocesti. Poškodovana voznica je ostala ukleščena v vozilu. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom rešili voznico iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu. Odklopili so tudi akumulator na vozilu. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana,.

Ob 18.10 je v Krumperški ulici v naselju Zaboršt, občina Domžale, mimoidoča oseba naletela na poškodovanega kolesarja, ki ni kazal znakov življenja. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Zdravstvenega doma (ZD) Domžale. Pomoč reševalcev in gasilcev ni bila zadostna, kolesar je ob hudih poškodbah glave umrl.

Izpostava Maribor

Ob 14.14 je v Zgornji Selnici, občina Selnica ob Dravi, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obviselo nad prepadom. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor. Vozilo so zavarovali proti prevračanju, ga s pomočjo dvigala dvignili in postavili na cesto. Vozilo je ostalo nepoškodovano.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.24 je na regionalni cesti med Predelom in Bovcem, v bližini naselja Log pod Mangartom v občini Bovec, voznica zapeljala s ceste in obstala v reki Koritnici. Gasilci PGD Bovec so avto izvlekli iz struge. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Tolmin in jo odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 14.51 je v bližini Ročinja, občina Kanal, prišlo do trčenja dveh osebnih vozil, v katerem se je ena oseba poškodovala. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila in odklopili akumulatorje na vozilih. Poškodovano osebo so reševalci NMP Tolmin prepeljali v Šempeter pri Gorici. 

Ob 16.11 sta v bližini Goriške ceste v Vipavi trčili osebni vozili. V trčenju sta se poškodovali dve osebi. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so poškodovanim vozilom odklopili akumulatorje in očistili cestišče. Poškodovani osebi so reševalci NMP Ajdovščina odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 19.48 je pri vstopu na hitro cesto na Bazari, občina Šempeter-Vrtojba, padel voznik skuterja. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili baterijo in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.09 je na cesti Stari trg ob Kolpi–Vinica, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na boku. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj pomagali pri oskrbi ter prenosu poškodovane osebe, ki je bila odpeljana v SB Novo mesto.

Ob 15.38 je na cesti Gaber–Uršna Sela, občina Semič, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. V nesreči so bile poškodovane štiri osebe. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so poškodovane osebe oskrbeli in jih odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet in pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenih.

Izpostava Postojna

Ob 13.48 se je pri naselju Vrabče, občina Sežana, prevrnil traktorist, ki je kosil travo na strmem pobočju. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Štjak. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator na traktorju ter ga s tehničnim posegom postavili nazaj na kolesa. Poškodovanega voznika traktorja so oskrbeli reševalci NMP Sežana in ga odpeljali v SB Izola.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.24 sta na regionalni cesti Zagorje ob Savi - Trojane, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in Zagorje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, izvlekli vozili nazaj na cestišče, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče. Reševalcem so pomagali pri imobilizaciji in prenosu treh poškodovanih oseb do reševalnih vozil. Poškodovane so reševalci prepeljali v SB Trbovlje, 

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.10 se je na Žarovi cesti v Velenju valil dim iz objekta. gasilci PGD Velenje so zavarovali objekt, odstranili zažgano posodo s štedilnika ter jo ohladili, prezračili prostor in nudili prvo pomoč osebi, ki se je nahajala v zadimljenem prostoru. Poškodovana oseba je bila prepeljana v ZD Velenje nato pa v SB Topolšica.

Izpostava Koper

Ob 17.10 je v Trinkovi ulici v Piranu v prostorih gasilskega doma v Piranu zagorelo v nadgradnji enega od gasilskih vozil. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran so uspeli omejiti in pogasiti požar. Med gašenjem se je eden izmed gasilcev nadihal dima. Zdravniško pomoč mu je nudila ekipa iz Zdravstvenega doma Lucija.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.49 je v Reboljevi ulici v Ljubljani v stanovanju zagorela pozabljena hrana na štedilniku. Ogenj je zajel kuhinjsko napo. Lastnik je še pred prihodom gasilcev sam pogasil ogenj. Gasilci GB Ljubljana so dokončno pohladili in odstranili napo, prezračili stanovanje in prostore dela objekta. Preventivno so odklopili elektriko, delavec plinarne pa zaprl dovod plina. Lastnik se je rahlo nadihal dima. Reševalci NMP so ga odpeljali v UKC Ljubljana. Med gašenjem je lastnik pozabil zapreti vodo, zaradi česar je nastala manjša poplava. Vodo so gasilci posesali.

Ob 19.04 je v Jamnikarjevi ulici v Ljubljani v zapuščenem objektu kurilnice Biotehniške fakultete gorel kup odpadkov. Gasilci PGD Ljubljana-Vič in GB Ljubljana so goreči kup pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 15.35 se je v Mejni ulici v Mariboru smodilo v elektro omarici v stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili in prezračili prostore ter odstranili del stenskih mavčnih oblog, Na kraj je prišel tudi dežurni elektra in odklopil glavno varovalko. Do popravila škode je hiša brez elektrike.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.37 so ob železniški progi v kraju Dol pri Pristavi, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina naleteli na travniški požar. Gasilci so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 19.46 je v naselju Celestrina, občina Maribor, gorela trava na površini okoli 600 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Malečnik in JZ GB Maribor so požar pogasili in površino zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.12 je v bližini naselja Veliki Cerovec, občina Novo mesto, gorela slama na njivi. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Podgrad-Mehovo so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.12 je na Agrokombinatski cesti v Ljubljani pri Supermarketu SPAR zagorel komunalni zabojnik. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zalog-Spodnji Kašelj so požar pogasili in pregledali požarišče.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 16.34 je v Pivovarniški ulici v Ljubljani v kletnih prostorih Pivovarne Union prišlo do izpusta CO2 na njihovem sistemu. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so zaposleni sami zaustavili izpust. Gasilci so s prezračevalniki izsesali plin, pri tem so stanje spremljali z merilniki prisotnosti plinov. Nihče od zaposlenih se plina ni nadihal, prav tako izpust ni vplival na okolico.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.39 sta v bližini Branika, občina Nova Gorica pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno minometno mino mase 23,5 kg, avstroogrskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.44 sta v bližini naselja Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno najdenih 5 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 34,4 iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.11 sta v bližini Rožne doline, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno 13 kg topovsko granato, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.05 so v naselju Tremarje, občina Celje, gasilci PGD Zagrad - Pečovnik razžagali in odstranili podrto drevo s kolesarske poti.

Ob 10.25 je v Starem dvoru, občina Radeče, grozila porušitev starejše nenaseljene hiše. Posredovali so gasilci PGD Jagnjenica, ki so zavarovali kraj dogodka in obvestili dežurnega Elektra Ljubljana. Nadaljnjo sanacijo bodo prevzele pristojne službe.

Ob 18.19 so v objektu v Šaleški ulici v Velenju gasilci PGD Velenje rešili štiri osebe iz kabine okvarjenega dvigala .

Izpostava Kranj

Ob 14.30 so na gozdni cesti Mojstrana–Kot, občina Kranjska Gora, gasilci PGD Mojstrana in Dovje odstranili drevo, ki je zaprlo cesto v dolino.

Ob 17.51 so v bližini naselja Zgornji Otok, občina Radovljica, gorski reševalci GRS Radovljica nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica in policistom PU Kranj pri prenosu in transportu mrtve osebe iz težko dostopnega kraja.

Izpostava Postojna

Ob 17.37 so v naselju Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Jelšane nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe. Obolelo osebo so prenesli iz stanovanjske hiše v reševalno vozilo

Izpostava Trbovlje

Ob 18.58 so na Trgu revolucije v Trbovljah, gasilci PGD Trbovlje - mesto, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje s 1. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.