Skoči do osrednje vsebine

Sprejem ob dnevu državnosti na Bavarskem

Generalni konzulat RS v Münchnu je v letošnjem letu dan državnosti slavil kar na dveh lokacijah, v Münchnu in v Stuttgartu. Sprejem v Münchnu ob 31. proslavitvi dneva državnosti se je za goste iz vrst politike, konzularnega zbora, gospodarstva in tukajšnjih slovenskih društev gostil v rezidenci generalnega konzulata v Gräfelfingu.
Dr. Rainer Hutka in generalna konzulka Maša Šiftar
1 / 3

Zbrane goste je nagovorila generalna konzulka Maša Šiftar in v svojem pozdravu poudarila pomen ljubezni - tako do domovine, ki je Slovence pred 31 leti poenotila do skorajda soglasne odločitve o osamosvojitvi, kot do sočloveka – ki se v teh težkih časih še posebej kaže s pomočjo do drugih, ki se za samostojnost svoje države ponovno borijo. Besedo je predala predstavniku Bavarske deželne pisarne ministerialdirektorju dr. Rainerju Hutki, ki je poudaril pomen 30 let diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo. Udeležence je pozdravil veleposlanik RS v Berlinu mag. Franc But. Zbranima gostoma, dr. Marku Dvořáku in monsinjórju Janezu Puclju je v imenu Republike Slovenije predal priznanje za skoraj vseživljenjsko delo za Slovenijo, slovensko kulturo in slovenski jezik.

Ker je slovenski jezik ključni element, ki je slovensko identiteto obdržal skozi stoletja, smo za letošnjo obeležitev kulturni program sestavili skupaj z otroci dopolnilnega pouka slovenščine in učiteljem Velimirjem Brunskim (ki v prostorih tukajšnjega konzulata vsak ponedeljek izvaja pouk slovenskega jezika za mlajše otroke). Mladi umetniki niso zaigrali zgolj himn, temveč program zaključili s ponarodelo pesmijo "Slovenija, odkod lepote tvoje".

Zahvaljujemo se predstavništvu Slovenske turistične organizacije v Münchnu in njeni vodji gospe Rebeki Kumer Bizjak, ki je poskrbela za slovenske kulinarične dobrote iz hiše Jezeršek ter turistično prezentacijo, na sprejemu pa ni manjkala niti kapljica slovenskega vina.