Skoči do osrednje vsebine

Spletno srečanje ministra Arčona s slovensko skupnostjo v Avstraliji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na spletnem srečanju sestal s predstavniki slovenske skupnosti v Avstraliji. Gre za enega v vrsti spoznavnih srečanj ministra z namenom vzpostavitve stika s slovenskimi skupnostmi po svetu. Srečanja se je udeležila tudi državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.
Minister Arčon pred računalnikom.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon se je po uvodnem pozdravu vsem prisotnim zahvalil za njihovo dosedanje delo in trud, ki ga vlagajo za ohranjanje slovenstva tako daleč stran od matične domovine. Poudaril je pomen virtualnega povezovanja, ki sicer ne more nadomestiti človeškega stika, je pa izrednega pomena za povezovanje, ohranjanje stikov in izmenjavo izkušenj. Izrazil je veselje nad prisotnostjo mlajše generacije, ki je aktivno vključena v delovanje slovenske skupnosti v Avstraliji, saj je prav vključenost mladih v delovanje skupnosti velik izziv skupnostim po vsem svetu. Minister je v pogovoru še izpostavil prednostne naloge urada, med njimi kroženje možganov, gospodarsko in kulturno sodelovanje, ohranjanje slovenskega jezika ter digitalizacijo. Tudi ob tej priložnosti je minister Arčon izpostavil projekt Evropske prestolnice kulture, ki bo potekal leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Vse prisotne je povabil, da razmislijo o načinih vključitve k projektu in jih povabil k promociji tega za vso Slovenjo pomembnega dogodka. »To bo odlična priložnost, da se Slovenci iz vsega sveta predstavijo«, je dejal minister. Ob zaključku današnjega srečanja je minister ponovno podaril pomen povezovanja in rednih srečanj, izpostavil pa tudi to, da si želi čim več informacij, predlogov in idej s strani skupnosti.


Srečanja so se udeležili predstavniki slovenskih društev in organizacij ter častna konzula Republike Slovenije Mark Stariha in Adrian Vatovec, ki so v sproščenem pogovoru ministru in državni sekretarki predstavili svoje delo, aktivnosti in izzive, s katerimi se srečujejo. Strinjali so se tudi, da so taka srečanja, kot je bilo današnje, izjemno koristna in se bodo na njih z veseljem vedno odzvali.