Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na vrhu Nata o sodelovanju zavezništva s partnerji ter vlogi žensk pri miru in varnosti

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je skupaj s predsednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom in ministrom za obrambo Marjanom Šarcem udeležila vrha voditeljev držav in vlad zveze Nato v Madridu. Sodelovala je na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov članic Nata ter v razpravi ministric za zunanje zadeve in obrambo na temo žensk, miru in varnosti (angleško Women, Peace and Security - WPS).

Ministrica Fajon je v sklopu vrha sodelovala na neformalnem zasedanju Severnoatlantskega sveta na ravni zunanjih ministrov, ki sta ga gostila namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana in minister za zunanje zadeve Španije José Manuel Albares. Ministri so skupaj z gostoma – ministrom za zunanje zadeve Jordanije Aymanom Safadijem in Mavretanije Ismailom Ouldom Cheikhom Ahmedom – razpravljali o partnerstvu Nata z državami z juga. Sodelovanje s partnerji z juga omogoča naslavljanje izzivov pri njihovem izvoru in poteka v dveh formatih, in sicer v okviru mediteranskega dialoga (Alžirija, Egipt, Izrael, Jordanija, Mavretanija, Maroko in Tunizija) in istanbulske pobude (Kuvajt, Bahrajn, Združeni arabski emirati in Katar).

Slovenija podpira sodelovanje s partnerji, predvsem v luči spremenjenih geopolitičnih razmer, in se zavzema za aktiven politični dialog. Ministrica Fajon je izrazila zadovoljstvo nad tem, da se udeležuje prvega vrha Nata in poudarila: "Vrh poteka v času brutalne ruske agresije na Ukrajino. Vojna tako rekoč na našem 'dvorišču' je opozorilo, da moramo vedno znova negovati mir. Zato je cilj in ključna prednostna naloga Slovenije vzpostavitev miru in končanje vojne." Ministrica Fajon je opozorila, da bi ruska agresija na Ukrajino lahko poglobila obstoječe delitve in še bolj destabilizirala regijo. "Nujno je, da delujemo skupaj in da so aktivnosti Nata in partneric usklajene," je še povedala ministrica. Ministri so med drugim razpravljali tudi o zaprosilih Švedske in Finske za članstvo v Natu ter boju proti terorizmu.

Ministrica Fajon je na povabilo posebne predstavnice generalnega sekretarja Nata za ženske, mir in varnost Irene Fellin sodelovala v razpravi ministric za zunanje zadeve in obrambo na temo žensk, miru in varnosti. "Veseli me, da veliko strategij in politik zavezništva že vključuje ženske. S tem dokazujemo, da razumemo pomembnost sodelovanja žensk v procesih vzpostavljanja miru, ki ima dolgoročne pozitivne učinke," je poudarila ministrica Fajon.

Ministrica je ob robu vrha Nata opravila številna dvostranska srečanja, in sicer z ministri za zunanje zadeve Islandije, Danske, Jordanije, Češke, Norveške in Gruzije.