Skoči do osrednje vsebine

Prvo uradno srečanje ministra Mateja Arčona s slovensko manjšino na Madžarskem

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti na Madžarskem, ki je potekalo na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku. Ministra Mateja Arčona sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lajnšček.
Minister, državna sekretarka, generalna konzulka in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem stojijo.

Minister, državna sekretarka, generalna konzulka in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je v izjavi za medije po uradnem delu srečanja izrazil zadovoljstvo nad delom tukajšnje slovenske skupnosti in se zahvalil vsem, ki delujejo na tem področju z namenom ohranjanja slovenstva. Pohvalil je tukajšnjo slovensko skupnostjo, ki s svojim delom zna privabiti mlade k sodelovanju in razume, da je tudi spodbujanje  gospodarstva pomembno za delovanje manjšine. V nadaljevanju je dejal, da so določili okviren način rednega sodelovanja v naslednjem štiriletnem obdobju ter izpostavili prvo pomembno nalogo, ki je ključna za ohranjanje narodne manjšine – potruditi se po najboljših močeh, da se pripadniki manjšine ponosno opredelijo za Slovence na popisu prebivalstva na Madžarskem, ki bo letos.

Na uradnem delu pogovorov so bili prisotni predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec in zagovornica slovenske narodnosti v  madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss. Vsi trije sogovorniki so z zadovoljstvom pozdravili današnji obisk, na katerem so ministru predstavili svojo stvarnost in izzive, s katerimi se soočajo ter izrazili zadovoljstvo z operativno zastavljenim delom. Povedali so, da se iskreno zavedajo pomena vključitve mladih v življenje manjšine, zato namenjajo veliko pozornosti delu že z najmlajšimi. Prav posebej so aktivni na področju šolstva, ki je namreč izredno pomembno tudi za ohranjanje slovenskega jezika, na kulturnem področju, posebno pozornost pa namenjajo tudi spodbujanju gospodarskega razvoja.

V nadaljevanju je sledilo prijetno neformalno srečanje ministra Arčona in državne sekretarke Humar s predstavniki slovenskih organizacij in društev v Porabju. Ob tej priložnosti si je minister v popoldanskem delu ogledal še prostore Državne slovenske samouprave, obiskal Generalni konzulat v Monoštru in se ustavil v Slovenskem kulturnem informativnem centru Lipa, kjer si je ogledal prostore tega kulturnega središča, v katerem delujejo tudi Zveza Slovencev na Madžarskem, Razvojna agencija Slovenska krajina in časopis Porabje ter radio Monošter.