Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. junija 2022

Pogrešane osebe, živali in stvari

Dne 28. 6. 2022 ob 8.00 se je med Vršičem in Špičkom, občina Bovec, nadaljevala iskalna akcija za pogrešanim planincem. Območje so preiskali gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec, Kranjska Gora in Tržič s pomočjo helikopterja Letalska policijska enota (LPE). V dopoldanskem času so pogrešanega planinca našli mrtvega. Planinca je helikopter LPE prepeljal na Vršič, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 17.04 so se na Kolodvorski cesti na Bledu na vozišče podrla tri drevesa. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bled–Rečica so odstranili drevesa in očistili vozišče.

Ob 17.27 je v Trbojah, občina Šenčur, pri čolnarni padlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Trboje so drevo odstranili in očistili vozišče.

Ob 17.32 je na Begunjski cesti v Lescah, občina Radovljica, drevo padlo na vrt sosednjega objekta. Drevo so odstranili gasilci PGD Lesce.

Izpostava Postojna

Ob 20.19 je v naselju Unec, občina Cerknica, v neurju močan veter delno odkril streho stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Unec, ki so namestili tri strešnike.

 

Udari strel

Izpostava Ljubljana

Ob 17.35 je nad vasjo Tepe v občini Litija zaradi udara strele zagorela podrast na hribu Žamboh. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Polšnik.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.05 je helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku iz Tolmina prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 11.54 so na plaži Bernardin, občina Piran, iz vode rešili osebo. Zdravstveno osebje iz turistične ambulante Lucija so ji nudili prvo pomoč in nato prepeljali v nadaljnjo zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 18.23 so na Bledu reševalci Podvodne reševalne službe (PRS) Bled s čolnom in opremo za potapljanje pregledali Blejsko jezero po nevihti, ker sta v čolnarni manjkala čolna. Reševalci so iz jezera rešili onemoglega plavalca, mu nudili prvo pomoč in prepeljali v grajsko kopališče. Pogrešana čolna pa so našli ob obali v bližini čolnarne.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.18 se je v bližini naselja Hrvaški Brod, občina Šentjernej, oseba izgubila v gozdu in obstala v močvirju. Pod vodstvom policije so se iskalne akcije udeležili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto. Osebo so gasilci nepoškodovano našli, rešili in predali policistom.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 15.50 so na Vrhniki pogrešali krajanko. Območje naselja Sinja Gorica in Vrhnike so preiskali gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika, Sinja Gorica, Blatna Brezovica in skupina vodnikov psov Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS). Pogrešano osebo, so našli pod avtocestnim nadvozom čez Ljubljanico na Vrhniki. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.17 sta pri Čatežu ob Savi, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator in posuli z vpojnim sredstvom iztekle motorne tekočine na vozišču. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Koper

Ob 6.19 sta na ankaranski vpadnici v Kopru trčila tovorno vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB)  Koper so zavarovali kraj dogodka ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda Prehospitalne enote Obala, ki je nato poškodovanca na kraju oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.57 sta na cesti v Preddvoru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nezgode, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu, nudili pomoč policistom in reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj. Poškodovanega motorista so dokončno oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.06 sta v križišču Kajuhove in Litijske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem pri iznosu iz vozila in oskrbi poškodovane osebe. Reševalci NMP Ljubljana so jo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.27 sta na cesti v naselju Čiginj v občini Tolmin trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vozišče posuli z vpojnimi sredstvi in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so nato poškodovanca dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.58 je na avtocesti pred pokritim vkopom Karteljevo v smeri Novega mesta, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, izvlekli vozilo izpod odbojne ograje in nudili pomoč delavcem vlečne službe. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so v nesreči tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto. Dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) pa so zavarovali kraj nesreče in očistili posledice nesreče.

Izpostava Ptuj

Ob 12.40 je na mostu čez reko Dravo v naselju Nova vas pri Markovcih, občina Markovci, tovorno vozilo povozilo kolesarko. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda policije in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 22.13 se je v kraju Moškanjci, občina Gorišnica, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila in jo oskrbeli do prihoda reševalne ekipe.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 13.57 je na Industrijski cesti v Izoli zagorel del strojnega sita pod silosom. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola so po izklopu električnega toka požar, ki je zajel tudi v silosu skladiščeno kavo na površini okoli 5 kvadratnih metrov, pogasili in prezračili prostore.

Ob 19.08 je v Strunjanu, občina Piran, gorel koš za smeti v pisarni hotela. Zaposleni so požar pogasili že pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so nato preventivno pregledali in prezračili prostor.

Izpostava Maribor

Ob 13.30 je na Metelkovi ulici v Mariboru zagorelo v sušilnem stroju v masažnem salonu. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili, prezračili prostore, z merilcem nevarnih plinov in termovizijsko kamero preverili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.17 so se v naselju Globočdol, občina Mirna Peč, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna Peč in Hmeljčič so nadzorovali izgorevanje saj in pregledali okolico dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 14.16 je pri Lahovčah, občina Cerklje na Gorenjskem, na polju zagorela balirka in seno. Požar, ki je zajel balirko in požeto seno na površini okoli hektarja, so pogasili gasilci PGD Cerklje in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.55 se je na Kopališki ulici v Višnji Gori v občini Ivančna Gorica kadilo iz tovornega dela kamiona. Gasilci PGD Višnja Gora in Stična so ga pospremili na smetišče, kjer so tovor raztresli in zalili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.53 je na odseku hitre ceste Ajdovščina–Vipava pri naselju Duplje, občina Vipava, zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Gasilci GRC Ajdovščina so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 17.15 je v bližini železniške postaje Pragersko, občina Slovenska Bistrica, pri vzdrževalnih delih na zagorelo na starih lesenih tirnih tramovih. Požar so pogasili gasilci PGD Pragersko.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.45 je na območju Biljenskih gričev pri Vrtojbi v občini Šempeter–Vrtojba zagorelo med obnovitvenimi deli v starem vinogradu. Požar, ki je zajel okoli 600 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Šempeter.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.57 sta v bližini naselja Dobruška vas, občina Škocjan, gorela suha trava in vejevje. Gasilci PGD Grmovlje so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Ob 21.13 je v bližini naselja Dobliče, občina Črnomelj, gorelo strnišče. Gasilci PGD Dobliče so pogasili požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 15.54 je pod Osojnico v občini Pivka zaradi udara strele zagorelo v naravi. Gasilci PGD Pivka so požar na skupni površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Trbovlje

Ob 21.56.so občani na lokaciji Cesta 1. maja, v občini Hrastnik, v zraku zaznali neprijeten vonj. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 7.57 je v bližini naselja Grič pri Dobličah, občina Črnomelj, krajan v gozdu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Gorenjsko-Ljubljanske regije sta odstranila in na varnem kraju uničila najdeni topovski granati kalibra 47 mm, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.16 so v naselju Čača vas, občina Rogaška Slatina, gasilci PGD Kostrivnica nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 0.48 sta bili v Dražgoški ulici v Kranju dve osebi ujeti v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebi rešili, izklopili dvigalo iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.58 je na Zeleni poti v Ljubljani v večstanovanjskem objektu iztekala voda iz zgornjega stanovanja v spodnje. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata dveh stanovanj in tako omogočili vstop vodovodarja.

Ob 15.21 so na Kolodvorski ulici v Ribnici gasilci PGD Ribnica na prošnjo policistov preko lestve vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do obolele osebe.

Ob 19.28 so na Kanonijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana prenesli truplo iz stanovanja in predali pogrebni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.10 so v naselju Gorenja Kanomlja, občina Idrija, gasilci Spodnja Idrija nudili pomoč lastniku pri odpravljanju posledic popoldanskega neurja, v katerem mu je debelejša toča razbila strešnike.

Izpostava Ptuj

Ob 17.38 je v Majšperku večja veja visela nad telefonskimi kabli. Gasilci PGD Majšperk so vejo odstranili in sprostili telefonske vodnike.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.49 je na Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu zaradi počene vodovodne cevi voda zalila kletne prostore poslovnega objekta. Vodo iz objekta so prečrpali gasilci PGD Slovenj Gradec.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v sredo pozno popoldne in zvečer v vzhodni polovici Slovenije možne posamezne močne nevihte.

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, bo v sredo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

Z dne 22. 6. 2022 je na območju občine Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.