Skoči do osrednje vsebine

Spletno srečanje ministra Arčona s slovensko skupnostjo v Nemčiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Nemčiji. Spletno srečanje je bilo prvo tovrstno spoznavno srečanje ministra, ki bo v prihodnjih mesecih na enak način stopil v stik tudi z ostalimi slovenskimi skupnostmi po svetu. Srečanja se je udeležila tudi državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.
Minister pred ekranom med pozdravnim nagovorom Slovencem v Nemčiji na zoom-u

Minister Matej Arčon | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je zbranim izrazil zahvalo in poklon za njihovo delo in ohranjanje medsebojnih stikov. Izpostavil je, da je oddaljenost morda res prepreka, vendar pa današnji čas omogoča spletno povezovanje, kar je potrebno s pridom izkoristiti. V tej luči je povedal, da si želi reden stik v obliki mesečnih srečanj z Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, saj »bomo tako videli, kako lahko kot urad prispevamo k vašem delovanju in kvaliteti življenja.« Ob tej priložnosti je zbrane povabil, da se vključijo tudi v aktivnosti Evropske prestolnice kulture, ki bo v letu 2025 v Novi Gorici in Gorici, kot ustvarjalci dogajanja kot tudi ambasadorji projekta v državi, kjer živijo. Minister je s tem napovedal največje vseslovensko srečanje Slovencev iz domovine, zamejstva in sveta. Med omenjenimi izzivi društev je minister izpostavil vprašanje kako pritegniti mlade, da bi bili bolj vključeni v življenje slovenske skupnosti. Gre za pereče vprašanje, ki bi ga bilo potrebno čimbolj aktivno nasloviti. Svoj uvodni pozdrav je zaključil s pozivom predstavnikom k aktivnem sodelovanju: »Najbolj kar si želim slišati je vaš glas, vaše ideje, vaše predloge.«

Odziv slovenske skupnosti na srečanje je znak, da je slovenska skupnost v Nemčiji povezana in aktivna. Srečanja so se udeležili tako  predstavniki veleposlaništva RS v Berlinu, kot tudi predsednika južne in severne koordinacije slovenskih društev v Nemčiji, predstavniki slovenskih društev in učiteljica slovenščine iz Berlina.

Uvodoma je prisotne nagovoril veleposlanik RS v Berlinu Franc But, ki je podrobno predstavil življenje in delovanje slovenske skupnosti. Dotaknil se je tudi preobremenjenosti konzularne službe, pomanjkanja duhovne oskrbe Slovencev na nekaterih območjih Nemčije in  želje po večji vključitvi mladih in tistih, ki se v Nemčijo preseljujejo v zadnjih letih. Oživljanje dejavnosti po premoru zaradi pandemije, ostaja redna naloga vseh prisotnih.

Na srečanju so svoje delo in aktivnosti predstavili tudi vsi prisotni predstavniki društev in skupin.

Uradni del so nadaljevali s sproščenim pogovorom. Vsi prisotni so se strinjali, da bodo tovrstna, redna srečanja, z veseljem nadaljevali, kot je predlagal gospod minister Arčon.