Skoči do osrednje vsebine

Razstavni paviljon Tomosovih starodobnikov in prototipov prejemnik priznanja za inovacijski izziv

Priznanje za inovacijski izziv v Obalno-kraški regiji za leto 2022 je podelila Primorska gospodarska zbornica. Pri projektu razstavnega paviljona Tomosovih starodobnikov in prototipov je kot partner Srednje tehniške šole Koper in Hidrie d. o. o. sodeloval Pokrajinski arhiv Koper.
Prototip motorja Tomos Cross-matic

Tomosov prototip | Avtor: Srednja tehniška šola Koper

1 / 3

Tomosov paviljon je postavljen v prostorih Srednje tehniške šole Koper. V njem so razstavljeni unikatni modeli in prototipi Tomosovih motorjev, ki niso nikoli ugledali luči redne proizvodnje. Obnovo starodobnega motocikla oziroma izdelavo prototipa motocikla so dijaki izvedli s pomočjo Pokrajinskega arhiva Koper ter njegovega arhiva tehnične dokumentacije Tomosa in njegove dediščine.

Namen projekta je ohranitev tehnične zapuščine Tomosa – za zgodovino pomembnega mejnika v razvoju motorne industrije v Obalno-kraški regiji –, prenos znanja in dediščine na mlade ter predstavitev tehnične dediščine in dosežkov dijakov širši javnosti.

Omenjeno priznanje pa sovpada tudi z začetkom postopne digitalizacije Tomosove tehnične dokumentacije, ki se je začela letos in jo financira Ministrstvo za kulturo.

Prejemnikom priznanja iskreno čestitamo.