Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s slovensko skupnostjo v ZDA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes prek video povezave sestal s predstavniki slovenske skupnosti v Združenih državah Amerike. Na srečanju je bila prisotna tudi državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.
Minister pred računalnikom.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon se je zbranim zahvalil, da so si vzeli čas za to virtualno spoznavno srečanje, predvsem pa za njihovo delo v korist slovenske skupnosti v ZDA. »Vsem, danes tu prisotnim, bi se iskreno zahvalil in izrekel moj poklon za ves prispevek, ki ga dajete pri ohranjanju slovenske kulture, slovenskega jezika, pa tudi na področju gospodarskega povezovanja,« je povedal minister. Izpostavil je skupen izziv, ki ga je zaznal v okviru vseh svojih dosedanjih spoznavnih srečanj, kako pritegniti mlade k dejavnostim društev in nenazadnje, kako jim predati odgovorne položaje znotraj društev. Poudaril je, da je prvo srečanje namenjeno predvsem seznanitvi z delovanjem društev, njihovimi idejami, pobudami in predlogi. Napovedal je redna delovna srečanja s predstavniki slovenske skupnosti z željo, da tudi urad prispeva k izboljšanju njihovega življenja. Ob tej priložnosti je izpostavil projekt Evropske prestolnice kulture, ki bo v letu 2025 v Novi Gorici in Gorici ter vse prisotne povabil, da razmislijo o možnostih vključitve. Ne gre samo za kulturne dogodke, ampak hkrati tudi za možnost povezovanja na gospodarskem področju, predvsem v segmentu turizma je še poudaril minister. V zaključku je izpostavil povezovalno in koordinacijsko vlogo urada, saj je njegovo naloga predvsem biti stičišče med Slovenci v zamejstvu in po svetu in posameznimi ministrstvi.

Uvodoma sta prisotne nagovorila veleposlanik RS v Washingtonu Tone Kajzer in generalna konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak, ki sta na kratko predstavila stvarnost Slovencev, ki živijo in delujejo v Združenih državah Amerike, ter poudarila veliko zanimanje za iskanje slovenskih korenin. V nadaljevanju so svoje delo in aktivnosti predstavili tudi prisotni predstavniki slovenskih društev in organizacij.