Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. junija 2022.

Iskanje pogrešane osebe; živali in stvari

Ob 11.48 se je pod vodstvom Policije pričelo iskanje pogrešanega planinca na območju Male Mojstrovke v občini Kranjska Gora. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in helikopter Letalske poklicne enote (LPE). Pogrešane osebe niso našli. Z iskanjem pogrešanega planinca so nadaljevali reševalci GRS Bohinj na območju pobočja Špička v občini Bovec. Ob 17.26 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. Na območje je prepeljal 16 reševalcev GRS Bovec in opravil prelet. Reševalci GRS Bovec so pregledovali določene predele med Vršičem in zavetiščem pod Špičkom. Pogrešanega niso našli. V torek ob 7.30 so pričeli z nadaljevanjem iskanja pogrešene osebe z helikopterjem LPE. Posredujejo reševalci GRS Bohinj in Kranjska Gora, skupaj 16 reševalcev in reševalec GRS Tržič, ki nudi pomoč z dronom.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.06 je na Mali planini v občini Kamnik osebo nenadno obšla slabost. Kljub hitri pomoči mimoidočih, gorskih reševalcev GRS Kamnik in helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) je oseba umrla.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.20 je na Zasavski koči na Prehodavcih, občina Bovec, obtičala tuja pohodnica, ki zaradi poškodovane noge ni mogla sestopiti v dolino. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo GRS Brnik na krovu. Poškodovanko so prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Postojna

Ob 14.31 se je v Postojnski jami, občina Postojna, poškodoval obiskovalec. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Postojna so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) iz Postojne pri prenosu in prevozu obolele osebe iz Postojnske jame.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 8.19 se je nad Goreljkom v občini Bohinj v gozdu pri delu poškodoval gozdar. Huje poškodovanega gozdarja so oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj, posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo GRS na krovu pa ga je prepeljala v SB Jesenice.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 13.40 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja v Izoli so zavarovali gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.50 je posadka s helikopterjem SV z medicinsko ekipo iz UKC Ljubljana na krovu poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.28 je na Cesti 4. julija v Krškem padel mopedist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili občanu prvo pomoč in pomagali pri prenosu le-tega do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so občana ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 23.07 je v naselju Grahovše, občina Tržič, osebno vozilo trčilo v zid. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču in Lom pod Storžičem so odklopili akumulator, nudili razsvetljavo kraja, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.38 so na južni ljubljanski obvoznici pri izvozu Ljubljana-jug v smeri Kozarij trčila tri tovorna in osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom iz osebnega in enega izmed tovornih vozil rešili voznika. Reševalcem NMP Ljubljana so nudili pomoč pri oskrbi treh poškodovanih voznikov, ki so bili z reševalnimi vozili prepeljani v UKC Ljubljana. Na kraju so vršili požarno varovanje predvidoma do 22. ure. V tem času je bila južna ljubljanska obvoznica pri izvozu Ljubljana-jug v smeri Kozarij popolnoma zaprta.

Ob 14.49 sta na cesti Sostro–Besnica, občina Ljubljana, pred prelazom pri Pečarju trčila motorno kolo in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi dveh težko poškodovanih motoristov. Reševalci NMP so ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.57 je na lokalni cesti med Stransko vasjo in Dobrovo, občina Dobrova-Polhov Gradec, osebno vozilo trčilo v ograjo mosta in se prevrnilo na streho. Še pred prihodom reševalnih služb na kraj nesreče so mimoidoči že pomagali vozniku iz vozila in vozilo postavili nazaj na kolesa. Gasilci PGD Dobrova so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 17.35 sta na regionalni cesti Sodražica–Hrib–Loški potok, občina Loški potok, trčila motocikel in traktor. Gasilci PGD Ribnica in Hrib so zavarovali kraj dogodka, izpod traktorja izvlekli motocikel ter posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanega motorista so reševalci NMP Ribnica oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.57 je na Šmartinski cesti v Ljubljani padel voznik kolesa z motorjem in negibno obležal na cestišču. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in pregledali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovanega motorista. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 8.47 sta na Partizanski cesti v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili eno osebo, nevtralizirali iztekle tekočine, ter vozili odstranili s cestišča. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.02 sta na cesti Tolmin – Most na Soči pri odcepu za Prapetno, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so odstranili posledice prometne nesreče in pomagali Policiji. V prometni nesreči sta se poškodovali dve osebi. Reševalci NMP Tolmin so ju odpeljali v Splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Ob 10.05 je na cesti Trenta–Vršič v občini Bovec osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo pod cesto. Gasilci PGD Bovec so s tehničnim posegom avto dvignili na vozišče in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 19.28 se je na šempetrski obvoznici, občina Šempeter - Vrtojba pripetila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebno vozilo in voznik motocikla. Slednji je utrpel telesne poškodbe. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.32 sta na cesti Novo mesto – Metlika pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, trčila motorist in voznik z osebnim vozilom. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na motorju in razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.21 sta v Mežici trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem. Ti so poškodovanega motorista prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.22 se je na Kovinarski v Celju v več stanovanjskem objektu pregrela elektro omarica, posledično je zaradi tega prišlo do neprijetnega vonja v objektu. Gasilci PGE Celje so omarico ohladili, pregledali, izklopili ter obvestili lastnika, da odpravi napako.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 18.33 so med Sočergo in Tuljaki, občina Koper, gasilci JZ GB Koper, PGD Movraž in Gradin pogasili travniški požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov.

Ob 20.38 so gasilci JZ GB Koper in PGD Korte intervenirali v Maliji, občina Izola, kjer so občani opazili velik črn dim. Na lokaciji je bilo ugotovljeno, da gre za neprijavljeno kontrolirano kurjenje. Ker občan ni omogočil gasilcem dostopa je primer prevzela policija.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.04 je ob Raičevi cesti v Ljubljani gorelo na travniku. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar na površini okoli 900 kvadratnih metrov.

Ob 17.28 je v Veliki Ligojni, občina Vrhnika, gorela suha trava. Gasilci PGD Ligojna so pogasili požar na površini tisoč kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.40 je v vinogradu v Biljenskih gričih pri Vrtojbi v občini Šempeter - Vrtojba zagorelo v vinogradu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Šempeter so manjši požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 11.31 je ob avtocesti Sežana–razcep Gabrk, občina Sežana, zagorel borov gozd. Požar na površini 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, PGD Sežana in Povir.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.45 je v ulici Dušana Kraigherja v Ljubljani gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 17.22 je v Podlubniku v Škofji Loki iz parkiranega osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Škofja Loka so pod vozilo nastavili lovilno posodo, preprečili nadaljnje iztekanje in sanirali razlito gorivo na parkirišču.

Izpostava Nova Gorica

ob 11.39 so v vasi Smast, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid, nevtralizirali razlito motorno tekočino, ki je zaradi okvare vozila iztekla po cestišču.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.00 so v objektu na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz kabine okvarjenega dvigala rešili eno osebo.

Izpostava Koper

Ob 9.42 so na Cesti v Jagodje v Izoli gasilci JZ GB Koper odstranili večjo vejo, ki se je odlomila in padla na tri osebna vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.13 je na Cesti 1. maja v Kranju v kabini okvarjenega dvigala obtičala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili iz kabine. Na kraju je bil prisoten tudi serviser.

Ob 19.35 se je na novi kolesarski stezi v Lescah, občina Radovljica, poškodovala deklica. Gasilci PGD Lesce so nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.26 je v Brejčevi ulici v Ljubljani v stanovanju padla starejša oseba in ni mogla odpreti vrat, Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo lestve skozi okno vstopili v stanovanje, občanko oskrbeli in predali reševalcem. Na kraju prisotna policija.

Ob 22.09 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v stanovanjskem bloku, v katerem je bila onemogla starejša oseba, ki ni mogla do vhodnih vrat. Na intervenciji so sodelovali tudi policisti in reševalci NMP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 19.55 so v Kopitarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili skozi okno v stanovanje in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor ter policistom do onemogle osebe.

Izpostava Postojna

Ob 18.14 so v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč ekipi NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz osebnega avtomobila. Osebo so reševalci NMP prepeljali v Izolsko bolnišnico.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo danes in v naslednjih dneh predvsem po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Z dne 22. 6. 2022 je na območju občine Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.