Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na slovesnem odprtju Europeade

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes na dvorišču samostana v Dobrli vasi udeležila slavnostnega odprtja Europeade, evropskega nogometnega prvenstva avtohtonih narodnih manjšin, ki ga letos gostijo na avstrijskem Koroškem.
Državna sekretarka Humar z ekipo koroških Slovencev.Stojijo z dvignjenimi rokami. Vsi imajo zelene majice.

Državna sekretarka Humar z ekipo koroških Slovencev. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Državna sekretarka Humar je pozdravila športnike, organizatorje in ostale zbrane in izrazila hvaležnost, da je lahko del tega dogodka evropskih razsežnosti. Izpostavila je, da bi moralo biti glavno sporočilo Europeade: »Govoriti dva jezika, biti predstavnik narodnostne manjšine je res lahko včasih težko, ampak je tudi lepo. Je notranje in zunanje bogastvo,« je poudarila državna sekretarka in zaključila z željo, da bi vsi prisotni športniki uživali v tem večkulturnem, večjezičnem ozračju na Koroškem in da bi domov odnesli mnogo lepih spominov.

Organizatorja tokratne izvedbe prireditve, ki se odvija v okviru Federalistične unije evropskih narodnosti (FUEN), sta Narodni svet koroških Slovencev in Slovenska športna zveza iz Celovca, ki sta pri organizaciji dogodka izpostavila tudi ključno vlogo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Dogodek, ki bo potekal vse do 3. julija, združuje več kot tisoč športnikov, športnic in spremljevalcev, pripadnikov devetnajstih narodnih manjšin iz vse Evrope. Za najvišja mesta se bodo potegovali tudi tokratni gostitelji Slovenci iz avstrijske Koroške in letos prvič predstavniki Slovencev v Italiji, ki so se združili v ekipo Žile. Ne le skozi šport, predstavniki manjšin bodo raznolikost jezikov, kultur in identitet orisal tudi skozi kulturni program.

Na današnjem slavnostnem odprtju se je predstavilo vseh devetnajst reprezentanc, štiri med njimi se lahko pohvalijo tudi z žensko ekipo. S kulturnim programom so prireditev popestrili člani Slovenskega prosvetnega društva Srce iz Dobrle vasi. Že prej ob 16. uri so pripravili medijski sprejem s političnimi predstavniki, mediji, vodjami delegacij in lokalnimi gosti na Klopinjskem jezeru, ki se ga je udeležila tudi državna sekretarka Humar.

 

Europeada je velik evropski dogodek, ki skozi pošteno športno tekmovanje povezuje avtohtone narodne manjšine v Evropi. Obenem pa v ospredje postavlja prizadevanja avtohtonih narodnih manjšin. V središču prireditve so srečavanja in izmenjava mnenj med manjšinami ter javna promocija. Dogodek, ki je bil leta 2008 v gosteh pri Retoromanih v Graubündnu v Švici, leta 2012 pri Lužiških Srbih v Nemčiji in leta 2016 pri Ladincih in nemško govorečih južnih Tirolcih v Pustertalu in Gadertalu v Italiji, se letos seli na avstrijsko Koroško.