Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. junija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.22 je pri sestopu iz Ratitovca, občina Železniki, planinec potreboval pomoč. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka in dežurna ekipa GRS Brnik so planinca na kraju oskrbeli in s pomočjo helikopterja Letalske policijske enote (LPE) prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Ob 12.02 je na planini Tosc, občina Bohinj, krava padla v globino in se poškodovala. Reševalci GRS Bohinj so kravo na kraju pripravili za transport, nato pa jo je helikopter Slovenske vojske prepeljal v dolino.

Ob 12.40 si je nad jezerom Ledvica v Stari Fužini, občina Bohinj, planinec poškodoval gleženj. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem LPE prepeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Ob 13.01 si je pri Zgornjem slapu Peričnik, občina Mojstrana, planinec poškodoval glavo. Reševalci GRS Mojstrana so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli ter pospremili v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Ob 16.19 so se na poti Čez Suho, občina Bohinj, izgubili štirje tuji planinci. Reševalci GRS Bohinj so jih s pomočjo helikopterske ekipe Slovenske vojske našli in prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 je na planinski poti proti Javorščku, občina Bovec, pohodnik prišel do strmega in nevarnega melišča, od koder si ni upal nadaljevati poti. Posredovali so reševalci GRS Bovec, ki so planinca varno rešili z melišča in ga nepoškodovanega pospremili v dolino.

Ob 18.29 sta na severni strani Polovnika pod Pirhovcem, občina Bovec, zašla tuja planinca s psom. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Nepoškodovana planinca je v dolino prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 18.32 je v Grosovi ulici na Kokrici, občina Kranj, oseba padla z drevesa. Reševalci NMP Kranj so jo na kraju oskrbeli in prepeljali do mesta, kjer jo je prevzela dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik, ki jo je s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.20 je na letnem kopališču v Kropi, občina Radovljica, kopalca pičila osa. Ker mu je postalo zelo slabo, so bili poleg reševalcev NMP aktivirani tudi gasilci PGD Kropa, ki so obolelemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Bolnišnico Topolšica. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 17.20 so v Kozinovi ulici v Grosuplju gasilci PGD Grosuplje skupaj z reševalci NMP Ivančna Gorica in Ljubljana oživljali starejšo osebo. Reanimacija je bila neuspešna.

Izpostava Maribor

Ob 19.16 so v Grizoldovi ulici v Rušah gasilci PGD Ruše nudili prvo pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP in pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 9.12 so v Koritnem, občina Majšperk, gasilci PGD Majšperk nudili pomoč z oživljanjem in prenosom poškodovane osebe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 14.26 so na jezu v reki Kolpi, pri naselju Damelj, občina Črnomelj, občani opazili utopljenca. Gasilci PGD Črnomelj so s pomočjo čolna truplo dvignili iz vode in ga predali pristojnim službam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.10 je na Golniku, občina Kranj, voznik z osebnim vozilom zapeljal na podporni zid in nasedel. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom dvignili vozilo s podpornega zidu in postavili na parkirišče.

Ob 7.32 sta v Begunjah na Gorenjskem, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulator, vozili postavili nazaj na cestišče ter nudili pomoč pri nalaganju enega od vozil na vlečno službo in sanirali cestišče.

Ob 8.12 se je na cesti Tržič–Podljubelj, občina Tržič, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa in nato na vozilo vlečne službe. Na vozilu so odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 12.28 je v Logu nad Škofjo Loko osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator ter vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 15.52 so na cesti Žiri–Logatec, v bližini naselja Izgorje, občina Žiri, posredovali gasilci PGD Dobračeva zaradi prometne nesreče, v kateri se je poškodovala motoristka.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.03 sta na Robovi cesti na Vrhniki trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator, posuli cestišče z absorbcijskim sredstvom ter ga počistili. Poškodovana oseba je bila z reševalnim vozilom odpeljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 12.56 sta v naselju Podlom, občina Kamnik, trčila motorist in kolesar. Ob prihodu gasilcev PGD Kamnik na kraj je bila poškodovana oseba že v oskrbi reševalcev NMP Kamnik. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in do prihoda policije usmerjali promet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.11 sta na regionalni cesti Tolmin–Kobarid, občina Tolmin, trčili osebni vozili. V vozilu sta ostali ukleščeni voznici. Gasilci PGD Tolmin in Kobarid so zavarovali kraj dogodka, na vozlih odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter s tehničnim posegom iz vozil rešili ukleščeni osebi in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi le teh.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.19 je na Jamovi cesti v Ljubljani zagorelo ob zabojniku za covid testiranje. Požar se je začel širiti v notranjost. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič so požar pogasili. Zgorel je del stene in izolacija.

Ob 7.24 je v Mašera-Spasićevi ulici v Ljubljani zagorelo v podkletenih prostorih večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo so požar pogasili, zaprli plinsko pipo ter prezračili kletne prostore, hodnike in stopnišča. V požaru je bila uničena ena od shramb in tri delno poškodovane.

Ob 12.26 na Grajski cesti v Loki pri Mengšu, občina Mengeš, zagorelo v večstanovanjski stavbi. Požar se je iz podstrehe razširil na celotno ostrešje. Gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu, Topole, Trzin, Šmarca in Kamnik so razkrili ostrešje, odstranili izolacijo in pričeli z gašenjem. Iz objekta so evakuirali stanovalce. Požar so lokalizirali in pogasili. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 13. 27 se je v Vošnjakovi ulici v Ljubljani valil dim po stopnišču. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo so na kraju dogodka ugotovili, da gori v stanovanju v drugem nadstropju. Gasilci so izvedli evakuacijo prebivalcev iz višjih nadstropij. V stanovanju je gorela omara in bojler ter drugi predmeti. Požar so pogasili, odklopili elektriko in vodo v stanovanju ter z nadtlačnim puhalom prezračili stanovanje in stopnišče.

Izpostava Maribor

Ob 0.54 je v Geršakovi ulici v Mariboru zagorelo v lesenem delu prizidka stanovanjske hiše. Požar, ki je poškodoval ostrešje s kritino in stanovanje v objektu, je gasilo 71 gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Pobrežje, Brezje, Zrkovci, Malečnik, Dogoše in Studenci. Na gasilski straži so do 4.00 ure ostali gasilci PGD Pobrežje.

Ob 5.49 so v Ulici bratov Greifov v Mariboru gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje ponovno z vodo zalili goreče dele ponoči gorele lesene konstrukcije in jo dokončno pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.02 je v Kocljevi ulici v Murski Soboti zagorelo na tržnici. Požar, ki je zajel leseni stojnici, so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.17 je v naselju Drašiči, občina Metlika, zagorelo v zidanici. Gasilci PGD Drašiči in Metlika so pogasili požar, ki je uničil streho in zgornje nadstropje objekta v velikosti okoli 6 x 4 metre. Dežurni delavec elektro podjetja je izklopil elektriko.

Izpostava Ptuj

Ob 16.30 je na Ptujski cesti v Ormožu zagorelo v kleti večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Ormož, Hardek, Velika Nedelja, Loperšice, Ivanjkovci, Ključarovci pri Ormožu in Hermanci so iz objekta evakuirali stanovalce, požar pogasili, prezračili in preventivno pregledali vse prostore.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.23 je v naselju Novi Dom v Hrastniku zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hrastnik so pogasili goreče olje in del kuhinje, z nadtlačnim prezračevalnikom prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali še ostale prostore. Na kraju so bili prisotni tudi policisti in dežurni električar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 17.48 je na avtocesti na bencinskem servisu Voklo, občina Šenčur, zagorelo terensko vozilo. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so motorni del vozila ohladili z večjo količino vode ter ga prestavili na parkirišče, kjer bo lastnik poskrbel za odvoz vozila. Na kraju požara so očistili iztekle tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.52 je v naselju Gorica, občina Krško, zagorelo na žitnem polju. Gasilci Poklicne gasilske enote  (PGE) Krško in PGD Veliki Podlog so požar na površini okoli pol hektarja pogasili in preprečili nadaljnjo širitev na polje s pšenico.

Izpostava Celje

Ob 1.28 je na Cesti na Ostrožno v Celju zagorelo drevo. Gasilci PGE Celje so drevo pogasili.

Izpostava Koper

Ob 12.13 je ob cesti doline Dragonja, občina Koper, gorela trava in grmičevje na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.24 so nad Vrtovinom, občina Ajdovščina, gasilci PGD Selo na požarnem obhodu opazili dim. Ob prihodu na kraj so ugotovili, da občan kuri travo. Ogenj so pogasili gasilci PGD Selo in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 8.52 je bila v Ulici Toneta Maleja v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, najdena italijanska ročna bomba S.I.P.E., kalibra 55 milimetrov, mase 0,52 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta jo uspešno uničila na strelišču Bohinjska Bela. Zavarovanje so zagotavljali policisti Policijske postaje (PP) Bled.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.15 so v Zoisovi ulici v Celju gasilci PGE Celje odprli vrata občanki, ki se je zaklenila v stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.18 so v Trubarjevi ulici v Ribnici gasilci PGD Ribnica s tehničnim posegom odprli vrata hiše, v kateri je bil zaklenjen triletni otrok.

Ob 9.41 so na Zaloški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 20.47 je na Poti rdečega križa v Ljubljani iztekla voda pred števcem v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so privijačili ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode. Preventivno so še preverili stanovanje nadstropje nižje.

Ob 21.19 je v ulici Ob dolenjski železnici v Ljubljani v kuhinji stanovanjskega objekta iztekala vroča voda zaradi poškodovanega ventila pod koritom. Stanovalci so zaprli glavni dovod vode in preprečili nadaljnje iztekanje že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato posesali vodo v stanovanju, privijačili ventil in odprli dovod vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.26 so na cesti Grahovo ob Bači–Bukovo, občina Tolmin, gasilci PGD Grahovo razrezali in odstranili drevo s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Opozorilo 

Z dnem 22. 6. 2022 je na območju občine Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.