Skoči do osrednje vsebine

Hrbtenica gasilske tradicije ste gasilci s svojo pripravljenostjo pomagati

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se je danes udeležil slovesnosti ob 150-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Radeče. Gre za gasilsko društvo, ki spada prav v najožji vrh slovenskih gasilskih društev z najdaljšo tradicijo.

Državni sekretar Medved jim je čestital ob visokem jubileju in današnjem prazniku, dnevu državnosti, ter predstavil nekatere načrte na področju sistema zaščite in reševanja v prihodnje.

Državni sekretar Medved je poudaril, da je gasilstvo v Sloveniji na visoki, zavidljivi ravni. "Hrbtenica gasilske tradicije ste gasilci s svojo pripravljenostjo pomagati in se usposabljati. Vaše srčnosti se ne da zagotoviti z nobenim zakonom." 

Ob tem je Medved izpostavil, da so slovenska gasilska društva zahvaljujoč gasilcem in občinam ustrezno opremljena. Vendar pa so nesreče, v katerih posredujejo, vedno zahtevnejše. Tudi pri tem bo na pomoč priskočilo Ministrstvo za obrambo oziroma Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Konec meseca se namreč zaključuje razpis za zagotovitev posebnih gasilskih vozil za posredovanje ob podnebno pogojenih nesrečah. "Zagotovljenih je 20 milijonov evropskih sredstev in zelo pomembno je, da nam ne spolzijo iz rok," je izpostavil Medved. Prav tako je opozoril na problematiko pri gradnji gasilskih poligonov, saj so se zaradi razmer na trgu stroški gradnje zelo povišali. "Delamo na tem, da bi zdaj lahko zgradili poligone, pri katerih je bilo že veliko naporov vloženih v pridobivanje ustreznih dovoljenj."

Ob tem je državni sekretar Medved povedal, da so pred sistemom zaščite in reševanja svetli časi, saj je v naslednjih letih za to zagotovljenih največ sredstev v zgodovini.

"Hvala za poslanstvo, ki ga opravljate, za pomoč, ki jo zagotavljate, ko je potrebna. Zaradi vas se počutimo varnejše. Čestitam vam ob častitljivem jubileju in dnevu državnosti," je gasilkam in gasilcem Prostovoljnega gasilskega društva Radeče čestital državni sekretar Rudi Medved. 

Sekretar stoji za govornico med govorom. V ozadju je projekcija z znakom društva in njegovim imenom

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se je danes udeležil slovesnosti ob 150-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Radeče | Avtor: Monika Sušanj