Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. junija 2022.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 18.06 so se v naselju Zavrate v občini Radeče na cesto podrla drevesa. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radeče so zavarovali kraj dogodka ter jih razžagali in odstranili s ceste, dežurni delavci komunalnega podjetja pa bodo izvedli dokončno sanacijo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 je v naselju Ohonica, občina Borovnica, veter odkril del strehe stanovanjskega objekta. Poškodovano streho na površini okoli petnajst kvadratnih metrov so s folijo zaščitili gasilci PGD Brezovica pri Borovnici.

Izpostava Maribor

Ob 19.11 je v Spodnji Voličini, občina Lenart, veter podrl drevo preko ceste. Gasilci PGD Voličina so drvo odstranili.

Ob 19.48 je v spodnji Voličini, občina Lenart, močan veter podrl drevo preko ceste. Gasilci PGD Voličina so drevo odstranili s cestišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.23 je v naselju Čentiba, občina Lendava, močan veter odkril del strehe na gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Čentiba so prekrili približno 5 kvadratnih metrov strehe s strešniki.

Ob 19.00 je v naselju Čentiba, občina Lendava, močan veter izruval in podrl drevo na cesto. Gasilci PGD Čentiba so drevo prežagali in odstranili s ceste.

Ob 19.00 je v naselju Čentiba, občina Lendava, močan veter odkril del strehe na hiši. Gasilci PGD Čentiba so s strešniki pokrili približno 3 kvadratne metre strehe.

Ob 19.08 je v naselju Čentiba, občina Lendava, močan veter odkril del strehe na gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Čentiba so s strešniki pokrili približno 5 kvadratnih metrov strehe.

Ob 19.50 je v naselju Čentiba, občina Lendava, močan veter podrl drevo na osebni avtomobil. Gasilci PGD Čentiba so vozilo odstranili izpod drevesa in drevo razžagali.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 si je na Koželjevi poti v naselju Kamniška Bistrica, občina Kamnik, pohodnica poškodovala gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so poškodovano pohodnico imobilizirali, prenesli do ceste in nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.56 se je pri ponesrečenem pristanku na letališču Bovec poškodoval padalec. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Tolmin in ga nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) v Šempeter pri Gorici.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 12.01 se je na enajstem vezu v koprskem pristanišču zgodila delovna nesreča, v kateri je jeklenica zadela delavca v obraz in ga poškodovala. Reševalci NMP so ga na kraju oskrbeli in ga prepeljali v SB Izola. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 10.28 so na kopališču v Žusterni, občini Koper, rešili osebo iz morja. Reševalci Prehospitalne enote (PHE) Izola in reševalec NMP na motorju so mu nudili prvo pomoč in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.31 sta na cesti v kraju Vonarje, občina Podčetrtek, v naletu trčili osebni vozili. Reševalci NMP so dve osebi oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč poškodovanim.

Izpostava Koper

Ob 20.06 je na Šmarski cesti v Kopru skuter trčil v osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka. Na kraju so bili tudi reševalci Reševalne službe slovenske Istre, ki so ugotovili, da ni nihče potreboval zdravniške oskrbe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.10 so na primorski avtocesti med priključkom Brezovica in Vrhnika, občina Brezovica, trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali in pregledali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so preventivno pregledali v nesreči udeleženo nosečo žensko. V nesreči ni bilo drugih poškodovanih oseb.

Ob 12.50 je ob Ljubljanski cesti v Domžalah voznik osebnega vozila trčil v kolesarko, ki je šla peš ob kolesu. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali mesto nezgode in opravili ogled. Kolesarko so dokončno oskrbeli reševalci NMP.

Ob 17.55 so na avtocesti Logatec–Vrhnika, občina Vrhnika, trčila tri osebna in eno tovorno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, ter nudili pomoč pri oskrbi štirih ponesrečenih oseb. Reševalci NMP Logatec so poškodovane prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.21 sta na avtocesti med priključkoma Tepanje in Slovenska Bistrica - jug trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb.

Ob 18.44 sta v Erjavčevi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.00 se je v kraju Lokve, občina Nova Gorica, v prometni nesreči poškodoval voznik motocikla. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca in pomoč policistom pri razsvetljavi kraja dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.12 je na cesti Trebnje—Mokronog pri naselju Gomila, občina Mirna, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste v jarek. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Delavec cestnega podjetja je očistil cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 8.35 sta na Jamski cesti v Postojni trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 18.44 sta v naselju Spodnje Jablane, občina Kidričevo, trčili skuter in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah in nudili prvo pomoč poškodovancu, ki so ga reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.30 je na glavni cesti Izlake–Trojane, občina Zagorje ob Savi, tovorno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo v potok. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Zagorje-mesto so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva iz rezervoarja v potok, nudili pomoč pri izvleki in nalaganju vozila ter sanirali brežino. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.50 je bil v hotelu Lev na Vošnjakovi ulici v Ljubljani sprožen požarni alarm. Zaznan so tudi vonj po dimu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Spodnja Šiška so pregledali objekt in ugotovili, da je vojn posledica pregrevanja akumulatorjev dodatnega varnostnega napajanja sistema UPS. Sistem so odklopili iz omrežja, preverili temperaturo naprav in osebju podali navodila o nadaljnjem ukrepanju.

Izpostava Maribor

Ob 21.54 je v Nazorjevi ulici v Mariboru zagorela pozabljena hrana na štedilniku. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje. Do njihovega prihoda je lastnik že sam pogasil ogenj. Gasilci so opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili stanovanje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 12.03 je na Kajuhovi ulici v Izoli v delavnici zagorel električni skiro. Požar so delno pogasili že zaposleni pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so nato požar dokončno pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 17.33 se je na Cankarjevi ulici v Radovljici začel širit dim iz osebnega vozila. Gasilci PGD Radovljica in Lesce so vozilo pogasili in preventivno pregledali.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.19 je na Cesti vstaje v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen so požar pogasili in razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Posredovali so tudi delavci cestnega podjetja, ki so počistili posledice požara s cestišča. Vozilo je bilo v požaru uničeno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.24 je v bližini Nove Gorice zaradi tehnične okvare zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 18.02 je v naselju Spodnja Idrija, občina Idrija, pri košnji trave zagorela kosilnica. Požar so pogasili gasilci PGD Spodnja Idrija.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.49 je na travniku ob Raičevi ulici v Ljubljani gorela stara sedežna garnitura. Požar so pogasili so gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.58 je v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za odpadno embalažo. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.53 so na Kidričevi ulici v Rogaški Slatini pri gradbenih delih predrli plinsko cev. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje uhajanje plina ter nudili pomoč dežurnemu delavcu plinskega podjetja. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.10 je na Kurilniški ulici v Mariboru pri razgradnji vagonov prišlo do razlitja motornega olja in dizelskega goriva. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in skupaj z zaposlenimi posuli onesnaženje na zemljini. Nadaljnje postopke odstranitve zemljine bo prevzelo podjetje v sodelovanju s podjetjem Saubermacher.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.13 se je v ulici Krka v Novem mestu razlila nafta po cestišču. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so počistili približno 20 kvadratnih metrov cestišča.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.39 so na Hudinji, občina Vitanje, gasilci PGD Vitanje razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Kranj

Ob 8.46 so na Fužinski cesti na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili osebo. O okvari je bila obveščena pristojna služba.

Ob 11.22 so gasilci GARS Jesenice ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v Kališki ulici v Kranju, v katerem je bila onemogla oseba. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.56 so gasilci GB Ljubljana na Bizoviški cesti v Ljubljani nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 5.18 je na Leskovarjevi ulici v Slovenski Bistrici prišlo do iztekanja vode v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zaprli glavni ventil ter reševalcem NMP Slovenska Bistrica nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 12.21 so v bližini Ulice Eve Lovše v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odstranili polomljeno vejo, ki je visela nad sprehajalno potjo in ogrožala mimoidoče.

Ob 18.00 so v naselju Fram, občina Rače–Fram, gasilci PGD Fram nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP.

Ob 22.10 je v naselju Lukanja, občina Slovenska Bistrica, preko ceste ležalo podrto drevo. Gasilci PGD Kebelj so ga razžagali in odstranili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.12 so v naselju Dolina pri Lendavi gasilci PGD Lendava s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba.

Ob 9.33 so v naselju Dolga vas, občina Lendava, gasilci PGD Lendava posredovali pri prenosu poškodovane osebe

Izpostava Ptuj

Ob 12.29 so v naselju Senešci, občina Ormož, gasilci PGD Velika Nedelja nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe po strmem hribu.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.03 so na Trgu Svobode v Mežici gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Za transport osebe iz stanovanja skozi okno so uporabili avtolestev. Reševalci so jo odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/