Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. junija 2022

Neurje

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.38 je na Bevkovem trgu v Novi Gorici zaradi obilnih padavin meteorna voda zamakala prostore gostinskega objekta. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so ob prisotnosti lastnika odstranili del visečega stropa in preprečili nadaljnje zamakanje.

Ob 22.43 je v Tominčevi ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, meteorna voda ogrožala kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in PGD Nova Gorica so iz kletnih prostorov posesali manjšo količino vode.

Ob 22.41 so v Ulici Andreja Gabrščka v Šempetru pri Gorici gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šempeter nudili pomoč pri zaščiti objekta pred posledicami močnega dežja.

Izpostava Postojna

Ob 18.08 je na Stari cesti na Rakeku, občina Cerknica, zaradi obilnega deževja poplavilo klet stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Rakek so vodo izčrpali.

 

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.05 je v ulici Goriška cesta v Vipavi, občina Vipava, močan veter lomil vejevje in podiral drevesa v tamkajšnjem drevoredu. Posledice so odpravili vzdrževalci podjetja Kolektor Cestnega gospodarskega podjetja (CGP)

 Nova Gorica.

Ob 23.29 so v bližini Stare gore, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica odstranili več podrtih dreves s ceste. Eno padlo drevo je poškodovalo tudi daljnovod.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 19.20 sta se na severnem pobočju Begunjščice, občina Radovljica, izgubila in onemogla dva planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so jih izsledili na Smokuški planini, ju oskrbeli in pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poletel v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.26 so na območju Podsabotina v občini Nova Gorica gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pod vodstvom Policije pričeli z iskanjem pogrešane osebe. Oseba ni bila najdena.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.50 sta v naselju Gorica pri Slivnici v občini Šentjur trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP. Ti so oskrbeli eno poškodovano osebo, ena oseba pa je podlegla poškodbam.

Izpostava Kranj

Ob 14.02 se je na cesti Jereka–Koprivnik, občina Bohinj,  pri padcu z motociklom poškodoval motorist. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, do prihoda NMP nudili pomoč poškodovanemu motoristu, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter motor odstranili s cestišča. Poškodovanca so prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Bohinj in Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.17 se je na cesti v Gabrjah, občina Dobrova-Polhov Gradec, prevrnilo osebno vozilo. Domačini so vozilo postavili na kolesa. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ter PGD Dobrova in Hruševo so odklopili akumulator, posuli vpojna sredstva po izteklih motornih tekočinah ter opravili ogled. Dve poškodovani osebi so prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 23.21 je na Cesti v Gorice v Ljubljani električno osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili napajanje vozila. V nesreči ni bilo poškodovani oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.29 sta na odseku regionalne ceste Idrija–Godovič, občina Idrija, trčila motocikel in tovorno vozilo, pri čemer se je poškodoval motorist. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Idrija, na vozilih odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču. Pri varovanju in usmerjanju prometa so jim nudili pomoč gasilci PGD Godovič.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.08 sta pri Žužemberku trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu motoristu, odklopili akumulatorja in usmerjali promet. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so ponesrečenega oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.51 je v naselju Zbelovo v občini Slovenske Konjice zagorelo v filtru stroja za peskanje. Gasilci PGD Zbelovo in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali okolico s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 11.30 je v Lescah, občina Radovljica, zagorel koš za smeti na balkonu stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radovljica, Lesce in Hlebce so požar pogasili in okolico požara pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.01 je v Lučah, občina Grosuplje, gorel kozolec-toplar velikosti 12 x 6 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Luče, Žalna, Velika Loka, Grosuplje in Šmarje-Sap. Toplar je pogorel v celoti, skupaj z vsemi traktorskimi priključki (obračalnik, dve nakladalki, zgrabljalnik, trosilnik, silo kombajn in krožne brane) ter vsem shranjenim senom.

Ob 18.54 so v Rožni dolini v Ljubljani opazili dim v stanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana so v hišo vstopili skozi okno, odstavili in odstranili zoglenelo hrano iz štedilnika, odstranili od vročine poškodovano napo in cev ter pregledali in prezračili stanovanjsko hišo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 8.13 je na Vrhniki zagorelo na nedostopnem terenu gozdne površine. Gorelo je na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Vrhnika so požar pogasili.

Ob 19.04 je na Trati v Kočevju gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili okoli 10 kvadratnih metrov gorečega suhega vejevja in grmičevja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.45 je v Solkanu, občina Nova Gorica, zagorelo v naravnem okolju. Posredovali so gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica in požar pogasili.

Ob 19.51 je v kraju Lokovec v občini Ajdovščina krajan kljub prepovedi kurjenja v naravnem okolju, ki ga je 21. 6. 2022 razglasila občina Ajdovščina, na prostem sežigal odpadni les. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 11.20 je pri naselju Šepulje, občina Sežana, v bližini hiš zagorel zaraščajoči manjši oljčni nasad. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana so požar suhe trave in manjšega grmičevja pogasili ter požarišče preventivno obilneje zalili. V požaru je bilo ožganih šest oljčnih dreves, oreh in češnja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 4.24 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pričeli gasiti policisti, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojnik je uničen.

Izpostava Postojna

Ob 14.25 je na Partizanski cesti na Rakeku, občina Cerknica, gorel večji zabojnik za papir. Požar je omejil že občan, gasilci PGD Rakek pa so ga dokončno pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 14.15 so v naselju Podbrezje, občina Naklo, pri zemeljskih delih delavci poškodovali cev zemeljskega plina. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, omejili gibanje ljudem in zaprli ventil dovodnega zemeljskega plina. O dogodku so bili obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.57 se je v Kidričevi ulici v Novi Gorici v stanovanju aktiviral detektor mestnega plina. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica. Izmerili so prisotnost plina, opravili pregled plinske napeljave in prezračili prostore.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.45 je na Oblakovi ulici v Celju na gradbišču urgence Splošno bolnišnico (SB) Celje prišlo do poškodbe vodovodne cevi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zaprli ventil na vodovodnem sistemu in izvedli napajanje vodovodnega sistema urgence SB Celje preko gasilskega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 13.00 so v Seljakovem naselju v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.45 so v Ulici Luke Svetca v Litiji gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.32 so v naselju Matjaševci, občina Kuzma, gasilci PGD Matjaševci in Gornji Slaveči s cestišča očistili naplavljeno blato.

Ob 7.37 so v naselju Kuzma gasilci PGD Kuzma očistili naplavljeno blato s cestišča na več lokacijah v skupni dolžini približno 400 metrov.

Ob 7.44 so v naselju Dolič, občina Kuzma, gasilci PGD Novo Dolič in Gornji Slaveči s cestišča očistili naplavljeno blato.

Ob 21.27 so v naselju Dolič, občina Kuzma, gasilci PGD Gornji Slaveči s cestišča očistili naplavljeno blato.

Ob 21.30 so v naselju Gornji Slaveči, občina Kuzma, gasilci PGD Gornji Slaveči s cestišča očistili naplavljeno blato.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.53 so na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec začasno pritrdili strešnik, ki je visel iz strehe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/