Skoči do osrednje vsebine

Vlada izdala Uredbo o sodelovanju med tožilstvom in policijo

Vlada je na današnji seji izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin.

Uredba ureja način sodelovanja med Policijo (organom odkrivanja kaznivih dejanj) in tožilstvom  (organom pregona). S predlogom sprememb bo državni tožilec ponovno lahko ustno usmerjal policijo v predkazenskem postopku.

Uvedba pisnih usmeritev leta 2021 je bila v nasprotju z naravo tožilskega dela in usmerjanja, ki pogosto zahteva hitro reagiranje, poleg tega pa je bila takšna ureditev neskladna z Zakonom o kazenskem postopku, saj ta ne zahteva pisnih usmeritev (drugi odstavek 161. člena ZKP dopušča vse načine komuniciranja med državnim tožilcem in policijo).

dr. Dominika Švarc Pipan: »Ena mojih zavez na zaslišanju pred pristojnim odborom v Državnem zboru je bila, da bom posebno pozornost posvetila vprašanju kakovosti sodelovanja med tožilstvom in policijo v predkazenskem postopku in v tem smislu tudi sanaciji nekaterih spornih posegov na področje delovanja tožilstva iz preteklega mandata. Zato me veseli, da je Vlada na današnji seji izdala Uredbo, in na ta način sanirala nedopusten poseg prejšnje vlade v sodelovanje med policijo in tožilstvom v predkazenskem postopku. Menim, da je v tem kontekstu potrebno odstraniti tudi tiste spremembe iz obdobja zadnjih dveh let, ki so preko policijske zakonodaje, Zakona o kazenskem postopku ter povezane uredbe dejansko podrejale ali hotele podrejati delo državnega tožilstva policiji.«

Vrhovno državno tožilstvo RS je glede navedene problematike vložilo tudi pobudo za oceno ustavnosti uredbe, saj, kot med drugim navaja, naj bi sporna ureditev posegala v načela kazenskega postopka, spremembe pa naj bi krhale vlogo tožilca kot gospodarja predkazenskega postopka.