Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje z Varuhom človekovih pravic o zdravstvenem varstvu

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Varuh človekovih pravic Peter Svetina sta se sestala na spoznavnem obisku, na katerem sta razpravljala o temah glede delovanja zdravstvenega sistema.
Varuh človekovih pravic Peter Svetina in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan / Vir: Spletna stran Varuha človekovih pravic

Varuh človekovih pravic je ministru predal tudi poročilo za leto 2021, v katerih Varuh ugotavlja 18 kršitev pravic s področja zdravstvenega varstva. Po njegovih besedah sta dostop do zdravnika in kakovost zdravljenja ključna elementa javnega zdravstva, ob veliko neuresničenih preteklih priporočilih pa od ministra in njegove ekipe pričakuje "odločne premike".

Varuh in minister za zdravje sta med drugim govorila o zagotavljanju zadostnega števila zdravnikov družinske medicine, medicine dela, pedopsihiatrov in oftalmologov. Govorila sta tudi o tem, da s sistemskega vidika še ni ustrezno poskrbljeno za zagotavljanje namestitvenih kapacitet za osebe, ki zaključijo bolnišnično zdravljenje, njihovo zdravstveno stanje pa jim ne omogoča samostojnega življenja.

Da je nujno pripraviti sistemsko rešitev za zaposlene osebe, ki na svojem domu varujejo težko bolne svojce, sta se strinjala sogovornika, prav tako sta menila o pripravi novega zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Varuh je ministru priporočil tudi sprejem potrebnih ukrepov za zagotovitev pedopsihiatrične obravnave otrok.

V pogovoru je Varuh pozdravil akcijski načrt za leti 2022 in 2023 za izvajanje resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018-2028, v katerem je posebna pozornost namenjena mladim.