Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. junija 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 20.45 se je v Nadolah, občina Žetale, prevrnil delovni stroj. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj in Žetale so nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) in delovni stroj postavili na kolesa.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 18.40 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Maribor in iz Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.25 sta v naselju Breginj v občini Kobarid gasilca PGD Breginj nudila pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.57 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Slovenj Gradec v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.57 sta v Škofji vasi, občina Celje, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Posredovali so tudi reševalci NMP Celje, motorist je zaradi hudih poškodb umrl.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.43 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovali pri prometni nesreči, ki se je pripetila v kraju Ajba, občina Kanal ob Soči, kjer je osebno vozilo zapeljalo z regionalne ceste Kanal–Ročinj v akumulacijsko jezero hidroelektrarne (HE) Ajba. Voznika, ki je iz vozila sam izplaval, so pregledali reševalci NMP Nova Gorica in ga preventivno odpeljali v šempetrsko bolnišnico na opazovanje. Osebno vozilo bodo dvignili iz reke Soče.

Izpostava Postojna

Ob 13.12 je pred naseljem Zagon, občina Postojna, pri prehitevanju tovornega vozila, padla motoristka. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, zavarovali kraj pristanka helikopterja, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v helikopter in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Poškodovano je v spremstvu dežurnih reševalcev HNMP Brnik prepeljal helikopter Slovenske vojske v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.16 je zagorelo v industrijskem objektu v naselju Arclin, občina Vojnik. Zagorel je zalogovnik sesalnega sistema pri rezanju vezane plošče na krožni žagi. Gasilci PGD Vojnik in Škofja vas so tlečo žagovino pogasili in prekopali ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.57 je v Malnarjevi ulici v Ljubljani zagorel del ostrešja stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili, razkrili in pregledali del ostrešja ter objekt ponovno prekrili s strešniki.

Ob 18.26 je v Malnarjevi ulici v Ljubljani zagorelo ostrešje dvostanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Ob 21.19 je v Zvonarski ulici v Ljubljani gorela napa v skupni kuhinji hiše večstanovanjskega objekta. Požar so pogasili turisti iz Irske z gasilnikom na prah. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali okolico s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost nevarnih plinov po celi hiši. Napo so demontirali in odnesli iz hiše, pregledali še odvodno cev nape in odklopili varovalko iz električne napetosti. 

Izpostava Maribor

Ob 8.30 je na Polanski cesti v Čreti, občina Hoče-Slivnica, prišlo do požara na lesenem ostrešju in v četrtem nadstropju objekta bivše hmeljarne, velikosti 14 x 10m in višine 15 m, v katerem trenutno poteka proizvodna dejavnost raznih strojnih del in izdelava plastičnih izdelkov. V tem nadstropju je bil uskladiščen tudi PVC granulat. Posredovali so poklicni gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor ter gasilci PGD Hoče, Bohova in Hotinja vas, ki so požar lokalizirali in pogasili. Ogenj je uničil celotno ostrešje in četrto nadstropje objekta. Na kraju je bil prisoten delavec Elektra Maribor, ki je objekt izklopil iz električnega omrežja, kakor tudi vse ostale pristojne službe.

Ob 16.00 je v osnovni šoli v Račah, občina Rače-Fram, zaradi kratkega stika na stropni razsvetljavi v telovadnici prišlo do požara, ki se je razširil na strešno konstrukcijo. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, PGD Rače, Podova, Fran ter Sp. in Zg. Gorica, ki so pogasili požar velikosti okoli 30 kvadratnih metrov. Objekt so prezračili in preventivno pregledali s termovizijsko kamero ter začasno prekrili poškodovano strešno konstrukcijo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.01 je v naselju Klanec pri Gabrovki, občina Litija, tlelo v deblu drevesa. Posredovali so gasilci PGD Gabrovka in drevo pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.38 je na gorenjski avtocesti med priključkoma Vodice in priključkom Šmartno, občina Ljubljana, izhajal gost dim iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da je dim posledica tehnične okvare, zaradi katere je iz vozila na razdalji okoli 150 metrov iztekalo tudi motorno olje. Odklopili so akumulator, razlito motorno olje pa skupaj z delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) posuli z vpojnim sredstvom in očistili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.09 so v Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec z vpojnimi sredstvi posuli oljni madež na cestišč.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 2.56 je voda zalila objekt v Ulici Bratov Rupar na Jesenicah. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, PGD Jesenice, Hrušica so voda iz objekta izčrpali.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.24 so gasilci PGD Rakitna nudili pomoč poškodovani osebi, ki je padla pri Jezeru na Rakitni, občina Brezovica. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP.

Ob 16.23 je v Grajzerjevi ulici v Ljubljani pločevinasta kapa dimnika nevarno visela nad vhodom v hišo. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so nevarno pločevino odstranili s strehe.

Ob 19.50 je na štajerski avtocesti, med priključkoma Šentjakob–Domžale sopotnik v osebnem vozilu doživel epileptični napad. Gasilci GB Ljubljana so nudili zavarovanje kraja dogodka reševalcem NMP ZD Domžale do prihoda policije.

Izpostava Ptuj

Ob 18.24 je v Ulici 25. maja na Ptuju v stanovanju bloka spustil kuhinjski bojler. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil za vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Z dnem 22. 6. 2022 je na območju občine Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.