Skoči do osrednje vsebine

Vračanje je eden ključnih stebrov učinkovite migracijske politike

Na Ministrstvu za notranje zadeve v sodelovanju z avstrijskim notranjim ministrstvom organiziramo dvodnevno mednarodno konferenco o sodelovanju pri vračanju, še zlasti s poudarkom na regiji Zahodnega Balkana.

Konferenco, ki je organizirana v okviru Skupne koordinacijske platforme (angleško Joint Cooperation Platform – JCP) – to je avstrijske iniciative za krepitev sodelovanja na področju migracij –, je danes v Ljubljani z nagovorom odprl pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica.

»Za učinkovito obvladovanje migracijskih tokov je potreben celovit in enoten pristop, tudi varovanje zunanje meje EU in okrepljeno sodelovanje s tretjimi državami,« je poudaril Senica. Eden ključnih vidikov migracijske politike, kjer je sodelovanje še zlasti pomembno, je vračanje migrantov, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, v njihove izvorne države. »Pri tem mora biti naše vodilo spoštovanje človekovih pravic in upoštevanje mednarodnopravnega načela nevračanja, ki prepoveduje vračanje posameznika v državo, ki je zanj nevarna,« je poudaril Senica.

Ob prizadevanjih za učinkovitejše vračanje migrantov, ki niso upravičeni do zaščite, pa bi morale svoj del odgovornosti pri upravljanju z migracijami prevzeti tudi partnerice na Zahodnem Balkanu. Ta regija je namreč za nekatere tudi vstopna točka, zlasti zaradi dejstva, da zanje velja brezvizumski režim vstopa. »Da bi torej dosegli vzdržno in celovito migracijsko politiko, bi morali poenotiti tudi vizumski politiki regije in EU,« je še dejal Senica.

»Vračanje lahko izboljšamo le s skupnimi napori in sodelovanjem, prenosom znanj in dobrih praks, čemur je namenjena tudi tokratna konferenca,« je ob koncu nagovora dejal Senica in udeležencem zaželel uspešno izmenjavo mnenj, izkušenj in dobrih praks.

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison Kramer in pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica sedita za mizo, za njima rjava stena

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison Kramer in pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica | Avtor: Policija

1 / 4

Namen Skupne koordinacijske platforme je sicer izboljšati sodelovanje z državami v regiji Zahodnega Balkana, še zlasti nuditi pomoč pri vračanju, upravljanju meja, boju proti tihotapljenju migrantov ter pomoč pri azilu, tudi v sodelovanju z agencijami EU, kot sta Frontex in agencija za azil, in tesnim koordiniranjem sodelujočih držav.

Regija Zahodnega Balkana je ključna strateška regija za Slovenijo, in sicer ne le na področju upravljanja z migracijami, ampak tudi za zagotavljanje varnosti v regiji in v EU. Podpora regiji, med drugim tudi pri upravljanju z migracijskimi tokovi, je bila tudi ena od prednostnih nalog med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta 2021, prav tako pa ostaja visoko tudi na agendi EU.

Strokovne konference se udeležuje več kot 50 predstavnikov iz 14 evropskih držav in šestih partneric z Zahodnega Balkana. Prisotni so tudi predstavniki agencije Frontex, Mednarodne organizacije za migracije (IOM), Mednarodnega centra za razvoj migracijske politike (ICMPD) in ljubljanske izpostave Ženevskega centra za upravljanje varnostnega sektorja (DCAF Ljubljana).

Vse to bodo tudi teme razprave na strokovnem svetu Ministrstva za notranje zadeve, ki je v nastajanju in ga bodo sestavljali predstavniki državnih organov, nevladnih organizacij in civilne družbe.