Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske obogatil zbirko

Vojaški muzej Slovenske vojske je junija pomembno obogatil svojo Zbirko vozil in artilerijskih sredstev z artilerijskima traktorjema GJ-800 iz leta 1959 in ATS-59G iz leta 1975.

Oba sta obnovljena in v voznem stanju, pridobljena sta bila z mednarodno menjavo med Vojaškim muzejem Slovenske vojske in bolgarskim podjetjem, ki se ukvarja z obnovo in prodajo starih vojaških vozil in orožja. Artilerijska traktorja sta prvi pridobitvi v nizu predvidenih menjav, v zameno pa je v Bolgarijo odpotoval znameniti sovjetski srednji tank T-34 iz leta 1944, nevozen in v nekoliko slabšem stanju.

Začetek razvoja artilerijskih traktorjev sovpada z začetkom 1. svetovne vojne. Ta specialna vozila se uporabljajo za vleko artilerijskih orožij različnih kalibrov in dimenzij. Skonstruirana so tako, da so tej nalogi kos tudi v najtežjih pogojih. Poznamo kolesne artilerijske traktorje, ki so zgrajeni na osnovi tovornih vozil in gosenične traktorje, med katere sodita tudi nova muzejska predmeta. V obdobju med obema vojnama in med 2. svetovno vojno so pogosto uporabljali tudi polgoseničarje, hibride med kolesniki in goseničarje, njihov razvoj pa je po ob koncu 2. svetovne vojne zamrl.

Artilerijska traktorja na prikolici priklopnega tovornjaka pripravljena na dvig z dvigalom

Vojaški muzej Slovenske vojske je junija pomembno obogatil svojo Zbirko vozil in artilerijskih sredstev z artilerijskima traktorjema GJ-800 iz leta 1959 in ATS-59G iz leta 1975 | Avtor: Lenart Pupaher

1 / 2