Skoči do osrednje vsebine

Vaja Zlomljeno krilo 2022

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki je Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov Ministrstva za obrambo v sodelovanju z Nacionalnim forenzičnim laboratorijem Ministrstva za notranje zadeve izvedla vajo kriznega odzivanja v primeru letalske nesreče Zlomljeno krilo 2022.

Vaja Zlomljeno krilo je bila prvič organizirana pred 17 leti. Ideja za vajo je nastala na osnovi potrebe o interdisciplinarnem in medresorskem (mednarodnem) povezovanju in standardizaciji forenzičnih postopkov pri zavarovanju prizorišča letalske nesreče. Pri tem se je poleg upoštevanja letalske in forenzične stroke izpostavila težnja po vzpostavitvi sistema, ki bi v največji meri lahko ublažil dodatne škodljive posledice letalskih nesreč in resnih incidentov.

Vajo si je ogledal tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je povedal, da se je pri obvladovanju kriznih razmer, ki nastanejo ob takih nesrečah treba prilagajati sodobni tehnologiji, ki nas obkroža in ta sodobna tehnologija prinaša s seboj tudi najrazličnejše izzive. Scenarij vaje je predvideval trk vojaškega transportnega letala in električnega letala, ki se je zgodil na nizki višini. Na kraju nesreče so bile žrtve in poškodovan član posadke transportnega letala. Po trčenju je izbruhnil požar in stekla je reševalna akcija. Namen vaje je bil razširiti znanja in vedenja o delovanju in morebitnih grožnjah v primeru letalske nesreče tudi na tiste deležnike v sistemu kriznega odzivanja, ki se v primeru letalske nesreče nanjo prvi odzovejo - torej reševalce, gasilce in druge službe ter posameznike, ki se prvi znajdejo na prizorišču letalske nesreče. Franc Glušič iz Generalne policijske uprave je izpostavil tvorno sodelovanje policije, Slovenske vojske ter komisije za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov, ki traja že vrsto let.

Namen vaje je bil tudi vzdrževanje potrebne usposobljenosti preiskovalcev in usposabljanje novih članov in stalnih strokovnih sodelavcev stalne komisije in ostalih sodelujočih. Na vaji je sodelovalo približno 150 udeležencev je povedal vodja vaje in glavni preiskovalec Službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov polkovnik Mihael Klavžar in dodal: »Vaja Zlomljeno krilo je v šestnajstih letih postala regijska vaja kriznega odzivanja s posebnim poudarkom na novih tehnologijah in na zaznavanju novih groženj. Na izkušnjah te vaje se prilagodijo postopkovniki za prve posredovalce.« To pa je zelo pomembno v realnih situacijah.

Na vaji so sodelovali tudi opazovalci iz tujih držav.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate video posnetek z vaje.