Skoči do osrednje vsebine

Prvo uradno srečanje ministra Mateja Arčona s slovensko manjšino v Avstriji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti v Avstriji. Ministra Arčona sta na srečanju, ki je potekalo v prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu, spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalni konzul RS v Celovcu dr. Anton Novak.
Minister, ekipa in predstavniki slovenske manjšine v Avstriji med pogovorom. Sedijo za mizo.

Minister na uradnem srečanju s predstavništvom slovenske manjšine v Avstriji. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Minister Arčon je v izjavi za medije po uradnem delu srečanja izrazil veselje ob današnjem obisku ter predstavil vsebinske poudarke, ki so jih zastavili s ključnimi predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Dejal je, da želi v bodoče peljati usklajeno delo v interes Slovenk in Slovencev na tem področju, ter izpostavil pomen rednega dialoga. Minister je poudaril pomen Evropske prestolnice kulture v Novi gorici in Gorici leta 2025 ter izrazil pričakovanje, da bodo koroški Slovenci sodelovali v projektu, ki v ospredje postavlja tudi čezmejnost in manjšinske stvarnosti. Zbranim se je tudi zahvalil za predano delo, ki ga opravljajo v dobrobit slovenske skupnosti v Avstriji. Predstavniki manjšine so ministra seznanili z odprtimi vprašanji in izzivi, s katerimi se soočajo. V pogovoru je bilo izpostavljeno področje zagotovitve kakovostnega in kontinuiranega izobraževanja v slovenskem jeziku po celotni izobraževalni vertikali od jasli do univerze. Izpostavili so pomen dosledne uporabe slovenskih različic krajevnih imen na avstrijskem Koroškem v Sloveniji. Srečanje se je zaključilo z dogovorom, da se v prihodnje oblikuje skupina, ki se bo redno srečevala in delovala v smeri jasno opredeljenih in začrtanih ciljev, z željo izboljšanja položaja Slovencev v Avstriji.

Predstavniki krovnih organizacij so izrazili zadovoljstvo ob današnjem obisku ministra in pozdravili operativno zastavljeno delo in načrte za plodno sodelovanje v korist slovenske manjšine v Avstriji. Na uradnem delu so bili prisotni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko, predstavnik Zveze slovenskih organizacij dr. Marjan Sturm, ki se je srečanja udeležil v imenu predsednika Manuela Juga, ter predstavnik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Heribert Kulmesch, ki je sodeloval v imenu predsednika organizacije Bernarda Sadovnika. Svojo udeležbo na tokratnem srečanju sta opravičili predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko Susanne Weitlaner, četrte krovne organizacije, ki predstavlja Slovence živeče na avstrijskem Štajerskem, ter poslanka avstrijskega zveznega parlamenta Olga Voglauer.

V nadaljevanju je sledilo prijetno neformalno srečanje ministra Arčona in državne sekretarke Humar s predstavniki slovenskih zvez in ustanov, ki na različnih področjih delujejo v okviru slovenske skupnosti v Avstriji. Po koncu neformalnega druženja  je minister opravil še daljši pogovor za radijski in televizijski program Slovenskega sporeda ORF.