Skoči do osrednje vsebine

Predsednik Pahor izrazil hvaležnost pripadnikom Slovenske vojske na dolžnostih v tujini

Na Ministrstvu za obrambo je bila pred dnevom državnosti videokonferenca predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja s pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in na misijah. Videokonference sta se udeležila minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Minister za obrambo Marjan Šarec je uvodoma izpostavil pomen tovrstnih videokonferenc s pripadniki Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah, ki že desetletje potekajo dvakrat letno. Na njih poveljniki kontingentov Slovenske vojske poročajo o razmerah na terenu, nalogah kontingentov ter opremljenosti in usposobljenosti za delo. Minister Šarec je pred dnevom državnosti spomnil, da smo se pred 31 leti trudili za to, da smo dobili svojo državo in vojsko, ki je danes cenjena tako doma kot v tujini in ima pomembno vlogo. »Opravljate izjemno pomembno delo pri ohranjanju miru, varnosti in stabilnosti na vseh območjih, kjer delujete,« je ocenil minister ter se ob tem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske zahvalil za njihovo delo in jim čestital ob prihajajočem prazniku.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je po poročanju poveljnikov Slovenske vojske izrazil hvaležnost za njihovo delo. Kot je dejal, delo tudi tokrat opravljajo visoko profesionalno in predano, zaradi česar Slovenska vojska uživa velik ugled med pripadniki drugih vojsk, s katerimi opravljajo skupno poslanstvo miru in varnosti v mednarodni skupnosti. »Na vas se lahko zanesejo zavezniške vojske, lokalne in državne oblasti, s čimer prispevate k ugledu naše države,« je dejal vrhovni poveljnik Pahor. Posebej je izrazil zadovoljstvo, da so se pripadnice in pripadniki v dveh desetletjih opravljanja nalog v tujini vselej domov vrnili živi in zdravi. Deloma je to po oceni Boruta Pahorja tudi posledica dobre usposobljenosti kontingentov. Predsednik je v nadaljevanju izpostavil, da tokratna videokonferenca prvič poteka v razmerah, ko imamo v Evropi vojno. »Čeprav smo kot članica EU in Nata in je Slovenija kot del zahodnega sveta to vojno obsodila in jo s sankcijami poskušamo skrajšati, čeprav si prizadevamo za to, da bi bil tam čim prej mir, razumemo, da je naša naloga, da skupaj solidarno z drugimi državami pomagamo Ukrajini pri obrambi, ker je to pravično. Tudi, ko se zavzemamo za mir, moramo paziti, da bo ta mir pravičen. Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu, ker bi s tem pustili na cedilu naše vrednote, tistemu čemur mi pripadamo in bi na ta način posredno in morda celo neposredno ogrozili tudi sami sebe,« je opozoril. Poudaril je tudi, da se je spričo zdajšnjega razvoja dogodkov potrdila potreba, da imamo visoko usposobljeno in profesionalno Slovensko vojsko. Ko Slovenska vojska delo opravlja v tujini, skrbi tudi za mir naše države, je še prepričan vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Poveljniki kontingentov Slovenske vojske so poročali o  različnih stopnjah varnostnih tveganj v mednarodnih operacijah in na misijah, kjer so dejavni, pri tem pa ocenili, da vsi kontingenti nemoteno izvajajo naloge in so zanje tudi ustrezno opremljeni in usposobljeni. Slovenska vojska je kontingent v operacijo kriznega odzivanja prvič napotila leta 1997, in sicer v humanitarno operacijo Alba v Albaniji. Trenutno v mednarodnih operacijah in na misijah v Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Srbiji, Maliju, Libanonu, Siriji, Italiji, Iraku in na Slovaškem deluje skoraj 300 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. S tako visokim deležem pripadnikov vojske v operacijah in na misijah se Slovenija uvršča med zaveznice, ki aktivno prevzemajo operativno breme.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo je na voljo posnetek celotne videokonference.