Skoči do osrednje vsebine

Nova vozila za domžalski center zaščite in reševanja

Minister za obrambo Marjan Šarec se je nocoj v Domžalah udeležil slavnostne primopredaje vozil Centra za zaščito in reševanje Domžale.

Uprava za zaščito in reševanje je za tri nova vozila, gasilsko vozilo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, za kombinirano za logistiko in gasilsko vozilo za tehnične intervencije, v zadnjih letih namenila skupaj 183 tisoč evrov.

Minister Šarec je v svojem nagovoru izpostavil, da je bila ob prenehanju delovanja centra požarne varnosti pred 6 leti v zraku dilema, kako naprej. »Takrat je Občina Domžale pogumno pristopila k projektu javnega zavoda in prepoznala pomen centra za zaščito in reševanje, ki danes svojo vlogo opravlja 24 ur na dan.« Minister je ob tem tudi čestital za nova vozila in jim zaželel čim manj intervencij.

»Naj vam ne zmanjka veselja do dela. Vsi, ki se danes veselimo z vami, vam želimo, da bi ta vozila čim manjkrat izvozila na intervencijo in bila zgolj v pripravljenosti.«

Kot že omenjeno, je Uprava RS za zaščito in reševanje za nova gasilska vozila namenila sredstva v skupni višini 183.000 evrov, in sicer 45 tisoč evrov za gasilsko vozilo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, 40 tisoč evrov za kombinirano gasilsko vozilo za logistiko in 98 tisoč evrov za gasilsko vozilo za tehnične intervencije. Vozila so tudi že v uporabi. Z novim vozilom za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, ki je bilo dobavljeno leta 2020, so gasilci posredovali že 50-krat. Prav tako je bilo leta 2020 dobavljeno gasilsko vozilo za logistiko, ki je opremljeno tudi z dvižno ploščadjo. Neurje, ki je julija 2020 pustošilo po Domžalah, je pokazalo na veliko potrebo po ustreznem gasilskem vozilu z dvigalom.

Tudi za slednjega je del sredstev prispevala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.