Skoči do osrednje vsebine

Dolgotrajna oskrba se z Ministrstva za zdravje seli na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Danes dopoldne je na Ministrstvu za zdravje potekal sestanek na temo dolgotrajne oskrbe. Kot sta po sestanku sporočila minister z zdravje Danijel Bešič Loredan in minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, se bo področje dolgotrajne oskrbe z ministrstva za zdravje preselilo na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. V nadaljevanju pa se bo to področje preneslo na novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost.

Področje dolgotrajne oskrbe je trenutno razdeljeno med obe ministrstvi, želja pa je, da se vsebina združi pod eno streho. Po njunih besedah bo prvi korak ustanovitev delavne skupine, ki jo bodo sestavljali predstavniki obeh ministrstev, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstva za finance. Delavna skupina se bo sestala predvidoma že v naslednjem tednu. Ključna naloga delavne skupine bo, da v čim krajšem roku pripravi okvir novega zakona o dolgotrajni oskrbi.

Strinjali so se, da obstoječi zakon o dolgotrajni oskrbi ni izvedljiv in da bi novelacija zakona presegla eno tretjino zakona, kar pomeni, da je nujna priprava novega zakona. Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je današnji sestanek ocenil kot zelo produktiven, medtem ko je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan izpostavil, da se bodo trudili to področje čimprej rešiti v dobrobit vseh deležnikov.