Skoči do osrednje vsebine

Dokončan drugi delni izkop grobišča v protitankovskem jarku Mostec

Zaradi priprav na gradnjo akumulacijskega bazena hidroelektrarne Mokrice je Ministrstvo za obrambo marca letos na zaprosilo Holdinga Slovenske elektrarne izdalo odločbo o izkopu posmrtnih ostankov iz dela grobišča Mostec – Grobišče v protitankovskem jarku.

Gre za protitankovski jarek iz leta 1945, ki so ga nemške vojaške okupacijske oblasti leta 1945 izkopale od železniške proge pri Dobovi pa vse do Save. Jarek je širok približno 4,6 metra in globok 3 metre. V okrog 120 m dolgem delu jarka je bilo po navedbah zgodovinarjev usmrčeno večje število oseb različnih narodnosti.

Po letu 2008 je bilo izvedenih več sondiranj in ta so potrdila obstoj posmrtnih ostankov. Leta 2020 je bil opravljen prvi del izkopa iz protitankovskega jarka med reko Savo in protipoplavnim nasipom v dolžini 20,8 metra, ko je bilo najdeno in ekshumirano 276 oseb. Ob tem je bilo najdeno več tisoč predmetov.

Letos so se dela začela aprila, končala pa v tem mesecu. Izkopanih je bilo nadaljnjih 31 metrov jarka, a od tega je bilo 3,3 metre jarka uničenega ob gradnji vodnega kanala. Odkriti so bili posmrtni ostanki vsaj 253 oseb. Raziskavo je vodil dr. Uroš Košir za podjetje Avgusta d. o. o.

Iz protitankovskega jarka so bili tako do sedaj izkopani človeški ostanki med 529 in 532 oseb, med njimi med 25 in 46 žensk. Poleg posmrtnih ostankov so našli tudi osebne predmete.

Izkop bo potrebno nadaljevati na območju preostalega dela protitankovskega jarka. Izkop posmrtnih ostankov in njihovo pietetno shranitev bo skladno z zakonskimi določili izvedel pogodbeni izvajalec Uprave RS za vojaško dediščino, po izvedbi postopka izkopa pa posmrtne ostanke izroči Upravi v začasno hrambo.

Pogled iz zraka na velik izkop zemljišča ob strugi potoka

Pogled na prvi del izkopavanj protitankovskega jarka pri Mostecu v letu 2022 | Avtor: Avgusta d.o.o.