Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. junija 2022

Neurje

Okoli 18.00 ure so predvsem jugovzhodni in severni del države ponovno zajela neurja z močnim vetrom in dežjem, ponekod je padala tudi toča. Največ dela so imeli gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb, delavci elektro podjetij in telekoma na območju občin Črnomelj, Metlika Novo mesto, Semič, Straža ter nekaj manj v občinah Dravograd in Slovenj Gradec. Po dosedaj zbranih podatkih je bilo zabeleženih 42 dogodkov. Aktiviranih je bilo 22 gasilskih enot, od tega ena poklicna enota. V večini primerov je šlo za močan veter, ki je podrl večje število dreves in odkril nekaj ostrešij objektov. V naselju Podzemelj, občina Metlika, je drevo padlo na streho gostilne, veter pa poškodoval ostrešje župnišča. Meteorna voda je zalila nekaj kleti stanovanjskih objektov in garaž. V Semiču je voda zalila proizvodno halo podjetja Iskra, d.o.o., v Novem mestu v ulici Ob potoku pa kletne prostore internata. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, začasno prekrili poškodovana ostrešja, iz poplavljenih objektov izčrpavali meteorno vodo, čistili cestišča in jaške. Dokončno sanacijo bodo nadaljevali v naslednjih dneh.

 

Nesreče v gorah

 Izpostava Kranj

Ob 20.32 se je na pobočju Velike Osojnice, občina Bled, izgubila tuja pohodnica. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so jo našli s pomočjo koordinat in jo pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne zdravstvene ekipe za sekundarne prevoze Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.55 se je na avtocesti Drnovo–Čatež ob Savi, občina Brežice, osebno vozilo zaletelo v odbojno ogrado. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so dve poškodovani osebi prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.02 je na avtocesti med Blagovico in Lukovico v smeri Ljubljane prišlo do naleta dveh tovornih vozil. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine ter odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 17.38 je na Špruhi v Trzinu padel kolesar. Na kraj so odšli gasilci CZR Domžale, ki so zavarovali kraj in nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu ponesrečenca v reševalno vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 9.11 so na Kardeljevi cesti v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. V nesreči so se poškodovale štiri osebe, z reševalnimi vozili so bile prepeljane v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.15 je v naselju Spodnji Kamenščak, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, vozilo izvlekli iz jarka ter usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 20.57 sta v naselju Bratislavci, občina Dornava, čelno trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj in Ormož so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom odklopili akumulatorja, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah in nudili prvo pomoč poškodovancema, ki so ju reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.19 se je na Vodenski cesti v Trbovljah zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli vozišče z absorbentom in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.37 je v podjetju na Rudniški cesti v Zrečah zagorelo na plinski kalilni peči. Gasilci PGD Zreče so požar pogasili ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.58 je v naselju Cerovec pri Šmarju, občina Šmarje pri Jelšah, zagorel gospodarski objekt, velikosti 20 x 14 metrov. Posredovali so gasilci PGD Šmarje pri Jelšah, Zibika, Sv. Štefan, Šentvid pri Grobelnem in Mestinje. Požar so omejili in zavarovali sosednje objekte. Gospodarski objekt je skoraj v celoti pogorel, živino so iz objekta rešili domačini že pred prihodom gasilcev.

Izpostava Kranj

Ob 14.40 je v naselju Selo pri Bledu, občina Bled, zagorelo v delavnici stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev PGD Bled, Selo in Ribno so domači že sami pogasili požar. Gasilci so objekt pregledali s termovizijsko kamero ter iznesli ožgane predmete iz objekta.

Ob 17.29 je ne lokaciji zapuščenega objekta gorela vzmetnica in smeti. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.01 je v naselju Topole v občini Mengeš zagorel drog električne napeljave. Požar so pogasili gasilci PGD Topole.

Ob 21.27 je na Aškerčevi cesti v Ljubljani gorelo v kletnih prostorih Fakultete za strojništvo, ki so trenutno v obnovi. Gasilci GB Ljubljana so manjši požar pogasili in objekt prezračili. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Ljubljana-mesto, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Črnuče.

Izpostava Maribor

Ob 0.36 je v Limbušu, občina Maribor, gorelo ostrešje pomožnega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so požar pogasili. Uničenih je približno 15 kvadratnih metrov ostrešja s kritino.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 20.47 je v naselju Telče, občina Sevnica, zagorela skladovnica drv, s katere se je požar razširil na nadstrešek. Gasilci PGD Telče so pogasili požar, preprečili nadaljnje širjenje požara na stanovanjski objekt ter ostali na gasilski straži.

Izpostava Celje

Ob 21.56 so v naselju Loče, občina Celje, gasilci PGE Celje pogasili požar v naravi na površini okoli enega kvadratnega metra.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.22 je na polju med Beričevim in Pšato, občina Dol pri Ljubljani, gorelo seno. Požar velikosti 36 arov so pogasili gasilci PGD Beričevo-Brinje.

Ob 21.28 je pod nadvozom Rjave ceste čez vzhodno ljubljansko obvoznico gorelo grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Slape-Polje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.21 je v Vidoncih, občina Grad, prišlo do požara v gozdu, ki je zagorel na treh različnih lokacijah ob cesti. Goreli so kupi zloženih vej. Gasilci PGD Grad in Vidonci so požar omejili in pogasili.

Ob 17.02 se je v naselju Renkovci, občina Turnišče, vnelo strnišče. Posredovali so gasilci PGD Renkovci in Turnišče. Pogasili so 1000 kvadratnih metrov strnišča, kjer je bil požet ječmen.

Izpostava Postojna

Ob 18.49 je v bližini naselja Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar trstičja na površini okoli 500 kvadratnih metrov, območje požara so preventivno obilneje zalili.

Ob 23.32 so v Podgradu, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Podgrad pogasili in izdatno zalili okoli 100 kvadratnih metrov površine v zaraščanju.

 

Sproščanje nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.27 je v naselju Prevalje v istoimenski občini ob glavni cesti uhajal plin iz počenega ventila plinovoda. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Prevalje so zavarovali kraj dogodka, zaprli cesto, opravili meritve z detektorjem ter usmerjali promet. Dežurni delavci podjetja Petrol so odpravili napako. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.48 so v neposredni bližini vrtca in občinske stavbe na Ljubljanski cesti v Kočevcu delavci med gradnjo dostopne ceste naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta angleški raketni projektil Typhoon RP3, kalibra 152 mm, teže 44,6 kg, prepeljala na varno lokacijo in ga nadzorovano uničila. Zavarovanje kraja najdbe so zagotavljali policisti Policijske postaje (PP) Kočevje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.15 so v naselju Miren, občina Miren Kostanjevica, naleteli na topovsko granato kalibra 80 milimetrov, z maso 6.7 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 14.30 so na gradbišču v Kromberku, občina Nova Gorica, naleteli na topovsko granato, kalibra 75 mm, teže 6,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta granato odstranila in spravila na varno do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.14 so v Dobrnežu v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Tepanje razrezali in odstranili drevo, ki je bilo nagnjeno proti objektu.

Izpostava Kranj

Ob 17.50 so na Cankarjevi cesti v Tržiču v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostale ujete osebe. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom rešili osebi iz dvigala, ga odklopili iz obratovanja in obvestili servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.06 so ob Miklošičevi ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR)  Domžale odstranili vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 10.07 so v naselju Benedikt v istoimenski občini gasilci PGD Benedikt nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Oseba je padla po strmem pobočju in se pri padcu poškodovala.

Ob 11.46 je v Zgornjem Dupleku, občina Duplek, zaradi počene cevi vodovodne napeljave voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dvorjane so zaprli glavni ventil, izčrpali vodo iz prostorov in o poškodbi obvestili pristojno službo.

Ob 14.17 je v Domadenikovi ulici v naselju Limbuš v občini Maribor krajan pri popravilu strehe stanovanjskega objekta ostal na strehi in ni mogel sestopiti. Gasilci JZ GB Maribor so občana s pomočjo avto lestve prenesli s strehe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.55 je v Maistrovi ulici v Slovenj Gradcu viseči zračnik na večstanovanjskem objektu ogrožal mimoidoče. Gasilci PGD Slovenj Gradec so v prisotnosti upravnika objekta zračnik pritrdili nazaj na nosilec.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.26 so v Hohkrautovi ulici v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

 Po podatkih Agencije RS za okolje v sredo v večernem času predvsem na severovzhodu Slovenije pričakujejo razvoj krajevnih neurij z udari strel, nalivi, točo in močnimi sunki vetra.

 

Z dne 22. 6. 2022 je na območju občine Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.