Skoči do osrednje vsebine

Sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici diplomatskih odnosov z Dansko

Ob prihajajočem dnevu državnosti Slovenije in 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko, ki smo jih obeležili 20 januarja 2022, smo pripravili sprejem, ki je bil tudi priložnost, da se veleposlanik Edvin Skrt po štiriletnem bivanju v Københavnu poslovi od Danske.

Veleposlanik Skrt je v svojem govoru orisal prizadevanja Slovenije za osamosvojitev ter izpostavil vezi med Slovenijo in Dansko.

Veleposlanik je dejal, da 30. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko ni le praznovanje 30 let diplomatskega dialoga med državama, ampak veliko več – je praznik prijateljstva, ki ga gojimo več kot tri desetletja. Je obletnica odnosov med dvema podobno mislečima zaveznicama in partnericama v EU, katerih gospodarsko sodelovanje se krepi vseh 30 let. Še posebej pa so pomembne vezi med prebivalci obeh držav, je poudaril veleposlanik.

Veleposlanik se je navezal na dogajanje v Ukrajini in poudaril, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da Ukrajini pomagamo doseči zmago v vojni. Za doseg tega cilja morata biti solidarnost in podpora demokratičnega sveta Ukrajini tako trdna kot doslej.

Veleposlanik se je v nagovoru poklonil spominu na v nedeljo preminulega nekdanjega danskega ministra za zunanje zadeve Uffeja Ellemanna-Jensna. Poudaril je, da je Danska izgubila enega svojih velikih politikov, ki so se v 90. letih borili za svobodo v Evropi. "Uffe Ellemann-Jensen je bil tudi prvi politični glas na Danskem, ki je pred skoraj 31 leti pozval k priznanju neodvisne Slovenije in Hrvaške," je poudaril veleposlanik.

Predstavnikom danske vlade, parlamenta ter danskih gospodarskih, kulturnih in drugih institucij ter partnerjem pri projektih veleposlaništva se je zahvalil za sodelovanje in interes. Zahvalil se je tudi kolegom v diplomatskem zboru za izjemno kolegialnost in podporo ter ekipi veleposlaništva za njihovo dobro in predano delo.

Veleposlanik je na sprejemu navzočim Slovencem čestital ob dnevu državnosti in 31. rojstnem dnevu samostojne Slovenije ter jim v soboto zaželel veselo praznovanje.

Slovenska harmonikarica Manca Dornik je v znak solidarnosti z Ukrajinci zaigrala ukrajinsko ljudsko pesem "Plyve kacha", ki govori o dialogu med materjo in sinom, ki se odpravlja v vojno.

Najlepša hvala vsem, ki ste se nam pridružili na praznovanju!

Živela Slovenija!

Længe leve Danmark!

Naj živi slovensko-dansko prijateljstvo!